НОВИНИ

Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:41, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Гърция е сред първите пет държави в Европейския съюз, чиито национални планове за възстановяване бяха одобрени от Европейската комисия. Председателят Урсула фон дер Лайен посети днес Атина, за да съобщи лично добрата новина на гръцкия премиер Кириякос Мицотакис.

Плановете за развитие на Гърция, Португалия и Испания бяха първите одобрени от Еврокомисията и Урсула фон дер Лайен започна своя тур в ЕС с Лисабон, Мадрид и Атина. Трите държави, които силно зависят от туризма, бяха сред най-пострадалите от пандемията. Евросредствата към тях може да потекат още през юли, след одобрението и от страна на държавите членки. Финансирането идва от безпрецедентния фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Първият транш от 20 милиарда вече беше осигурен чрез емитирането на общи еврооблигации.

"Нашата програма за възстановяване е несравнима по своите мащаби и амбиции. Тя е изключителен отговор на една безпрецедентна криза. Ще променим бъдещето на нашия континент за десетилетия напред. Вие описвате това в гръцкия план за развитие. Ще цифровизираме нашите икономики, както никога до сега, ще превърнем европейската зелена сделка в реалност и ще направим нашите общества по-силни и по-устойчиви", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Гърция ще получи 30,5 милиарда евро - 17,8 милиарда в директни безвъзмездни средства и 12,7 милиарда в заеми. Гръцката икономика се сви с над 8% по време на пандемията.

България, заедно с още три държави, все още не е внесла в Брюксел националния си план за възстановяване след корона кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия е 1/8-финалист на Евро 2020 след обрат над Дания
Белгия е 1/8-финалист на Евро 2020 след обрат над Дания
Велислав Минеков разпореди пълен одит на НДК за последните 5 години
Велислав Минеков разпореди пълен одит на НДК за последните 5 години