НОВИНИ

Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 28.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Гърция се готви от 1 юни да намали ДДС-то за много стоки и услуги, включително върху туристическите пакети. Очаква се вследствие на това те да поевтинеят.

След като южната ни съседка отвори ресторантите и кафенетата от началото на седмицата, посетителите все още са малко. Собствениците на кафене отчитат спад на оборота от 50%, а на ресторантите в рамките на 90%.

Въпрeки строгия контрол и спазването на всички здравни мерки, хората все още се страхуват, туристи няма, а и разходите за една вечеря в ресторант са вече лукс за много гърци. Така в туристическия бранш си обясняват празните маси.

Има и заведения, които от първия ден са пълни с клиенти, но те са изключение.

За привличане на клиенти е необходимо да се коригират цените, като се очаква намаленото ДДС да се отрази на потребителската цена. Това вече се случи с много хранителни продукти, които поевтиняха в магазините. По предложение на правителството се очаква в петък депутатите да гласуват поредния пакет от намаляване на данъците.

От 24% на 13% се намалява ДДС за кафе, безалкохолни напитки, чай, което трябва да намали и цените в кафенетата. Значително се редуцира данъкът за туристическите пакети, за да могат да се предлагат на по-ниски цени.

От 1-ви юни отварят целогодишните хотели и къмпингите. Две седмици по-късно и сезонните хотели.

Чарли Чахин, собственик на хотел на остров Санторини: Всеки ден ще вадим филтрите на всички климатици и ще слагаме вътре антибактериална течнГъост. Виждате, че в стаите няма украса от дреболии, няма менюта.

Министерството на транспорта защитава тезата, приета дори от депутати от опозицията, за намаляване на данъците за билетите за влак, ферибот, самолет, градски и извънградски автобуси.

След гласуване на промените в петък, новите цени влизат в сила от 1-ви юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как кризата с COVID-19 се отрази на местната власт? Имат ли пари?
Как кризата с COVID-19 се отрази на местната власт? Имат ли пари?
Превозвачи настояват мярката 60/40 да бъде адаптирана за нуждите на бранша
Превозвачи настояват мярката 60/40 да бъде адаптирана за нуждите на бранша