НОВИНИ

Гърция връща учениците в клас. Отваря днес моловете, музеите...

гърция връща учениците клас отваря моловете музеите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 18.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

От днес в Гърция започва третата фаза от облекчаването на рестриктивните мерки срещу разпространението на коронавируса.

В училище се връщат учениците от средните класове, отварят се археологически обекти, включително Акрополът, зоологическите градини и търговските центрове.

На работа се връщат 6 669 работници и възобновяват дейността си 1 703 фирми, съобщи МИА.

При този етап също ще има действащи правила и препоръки - в една класна стая се допускат най-много 15 ученици, като всеки от тях трябва да седи на самостоятелен чин. Онези, които са принудени да останат по домовете си, ще следят онлайн учебния процес. Тази мярка предизвика недоволството на опозицията и част от преподавателите.

Разглежда се възможността от 1 юни да отворят училищата и детските градини за деца от 4 до 6-годишна възраст, в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

Вчера премиерът Кириакос Мицотакис сподели в социалните мрежи видео, в което се обяснява на учениците, какви изисквания трябва да спазват, докато са на училище.

При извънредни мерки ще работят търговските центрове и моловете в Гърция, които отварят врати седмица по-рано от предвиденото. И продавачи, и клиенти са задължени да носят маска в магазините в моловете, а в останалата част носенето им е препоръчително.

Остава изискването за спазване на необходимата дистанция от метър и половина между посетителите на над 200-те археологически обекта, които от днес също ще бъдат отворени за посетители.

От днес е разрешено и пътуването извън населеното място на постоянното местожителство, но само в континенталната част на Гърция, както и на остров Крит.

Задължително е носенето на маска във всички превозни средства, а в междуградските, туристическите и частните автобуси може да пътуват до 50% от капацитета на пасажерите.

С половината от капацитета си и допълнителни превантивни мерки ще плават и корабите.

На пътниците ще бъде мерена температурата и ще попълват специален въпросник за здравословното си състояние преди качването на кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евертън връща пари на феновете си
Евертън връща пари на феновете си
Мениджърът на Пулев: Първо Джошуа, после Фюри
Мениджърът на Пулев: Първо Джошуа, после Фюри