НОВИНИ

Георги Захариев: Всички кандидати се обединихме около това да няма тъмни стаички на Конгреса

"Единствен от претендентите Георги Иванов не присъстваше на инструктажа и нямаше свой представител. Възможно е да е зает от по-важни неща от бъдещето на българския футбол", коментира още футболният агент

георги захариев валентина георгиева росен барчовски предаването арена спорт
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 11.03.2024
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от кандидатите за президентското място в Българския футболен съюз (БФС) Георги Захариев застана пред журналистите след края на инструктажа, на който той и останалите претенденти за поста получиха повече информация около предстоящия Конгрес на 15 март (петък).

Футболният агент сподели, че се планира цялото събитие да бъде излъчено онлайн, а в същото време той и останалите кандидати са се съгласили по време на гласуването да няма тъмни стаички, въпреки че от БФС не са успели да потвърдят, че това ще се случи поради... липса на бюджет.

"Всеки ще има право да се изкаже в рамките на до 5 минути. Кандидатите ще бъдат извън залата до точка 3 от дневния ред, след което ще влезем да направим своите изявления и след това ще останем вътре. Планира се също така Конгресът да бъде излъчван на живо, но все още не е решено окончателно. Ако ли не, то със сигурност кандидатите и журналистите ще имат аудио и видео връзка с това, което се случва вътре", започна Захариев.

"Абсолютно всички кандидати се обявиха за това да няма тъмни стаички. Футболният съюз каза, че ще изчисли дали може да си го позволи като бюджет да се вземат ниски заграждения от картон, но самата фигура на човека, който гласува, да е видима. Това се прави най-вече с цел да няма отчитане на гласове и снимане с телефон. Всички кандидати, с изключение на Георги Иванов, който нямаше и представител, се обединихме около това, че е излишно да има тези тъмни стаички. Решение по този въпрос обаче все още няма, защото трябва да видим бюджета дали ще го позволи. Ние кандидатите дори направихме предложение ние да дадем необходимите средства", каза още той.

Кандидатът-президентът на БФС разкри още, че е задал въпрос относно това при какъв брой гласове ще има балотаж, тъй като това е една от причините все още да продължават съдебните дела от последния Конгрес, проведен през октомври 2021 година.

"Аз го повдигнах въпроса пред г-н Попов относно това при какъв брой гласове ще има балотаж и отговорът бе 50% + 1 от присъстващите. Зададох му въпросът, ако са от присъстващите, тогава на миналия Конгрес също трябваше да има балотаж, защото в началото обявихте колко присъстват. Никой не събра 50% от тази бройка. Той каза, че присъстващите са гласуващи и влязохме в една много правна дискусия, която е и в основата на водещите се дела, защото ти можеш да присъстваш, но да не гласуваш. А той тълкува правилото, че само ако гласуваш, ти присъстваш. Според мен, той се съгласи, че е трябвало да има балотаж миналия път. Ако ти присъстваш, дори да не гласуваш, пак трябва да бъде взето предвид. Идеята е да има преброяване на кворума. Дали ще е в началото веднъж за всички гласувания или преди всяко гласуване, това е нещо, което по-добре да бъде свършено, за да не влезем пак във водене на безкрайни дела и битки", категоричен е Захариев.

Той коментира още и отсъствието от днешния инструктаж на един от претендентите за президентското място в лицето Георги Иванов: "Казаха, че ще го инструктират. Реално то имаше няколко гласувания, които той пропусна, но лично за мен, няма идея. Възможно е да е зает от по-важни неща от бъдещето на българския футбол".

Накрая футболният агент сподели, че лично за него най-интересното нещо от предстоящия Конгрес ще бъде изборът на Изпълком, като освен това даде отговор и на въпрос дали очаква определени клубове да не бъдат допуснати до събитието.

"Специално при избора на Изпълком фигурите в България са 20, 30 човека, които са адекватни и могат да свършат работа и в момента текат преговори между доста от кандидатите. Няколко личности са ухажвани от няколко страни да се включат в тяхната листа. Този Изпълком не е на президента, а на клубовете, защото те избират членовете. За мен Изпълкомът ще бъде най-интересното от тези избори", заяви Георги Захариев.

"Не, мисля, че вече отсяха доста голяма част от клубовете. В момента това, което е като списък, би трябвало всички да бъдат допуснати и да се гласува”, завърши кандидатът за президент на БФС.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След близо 2 века неутралитет Швеция стана член на НАТО (ОБЗОР)
След близо 2 века неутралитет Швеция стана член на НАТО (ОБЗОР)
Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания
Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания