COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Германия забранява временни работници в месопреработвателната индустрия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:17, 21.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Европа

Германия забранява използването на временни работници в кланиците след бум за заразените там с коронавирус.

През последните седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби. Много от работниците пристигат от Румъния с полети, наети от местните фермери.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 хиляди евро.

През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

30 хиляди румънци са пристигнали в Германия за работа в хранително-вкусовата промишленост.

Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

Румънският министър на труда Виолета Александру пътува 18 часа с кола до Германия, за да види лично условията в кланиците и призова сънародниците си при нужда да се обръщат към полицията.

Германският й колега призна, че се чувства засрамен от условията на труд за румънци.

Хубертус Хейл - министър на труда на Германия: От разговорите с румънската ми колежка стана ясно какъв вътрешен дебат е възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия. Наша отноговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена
Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена
Частично отварят всички щати в САЩ
Частично отварят всички щати в САЩ