НОВИНИ

Главният архитект на София: Предвиждаме интермодален транспортен хъб на Околовръстното

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 15.05.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Отсечката на Околовръстното между бул. "Братя Бъкстон" и АМ "Люлин" е най-сложното съоръжение в целия Околовръстен път. Такова съоръжение в България не е правено. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Той обясни, че строежът на метростанция до Витоша включва изграждане на нов транспортен хъб с нова автогара и буферен паркинг. Ако намерим начин да направим интермодален хъб на Околовръстното, такова нещо ще бъде уникално за света, категоричен е главният архитект.

Той коментира и проблема с къщата на Иван Гешов в София, като обясни, че 50 000 лв е последната санкция към собствениците, която е била намалена на 20 000 лв.

Очевидно има нежелание от страна на собственика да я запази. Ние работим за механизъм, който да подпомага тези собственици чрез програмата за културно наследство, обясни главният архитект.

За дългоочакваната реконструкция на площад "Света Неделя" Здравков заяви, че в момента с екипа на италианските проектанти се събират изходни данни и от другата седмица започва работа. Заради пандемията просто нещата се отложиха, допълни архитектът.

Предстои и започването на работата по разширяването на пешеходната зона от улица "Съборна" до Градската градина.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономистът Петър Ганев: Намаляването на данъците трябва да е за всички
Икономистът Петър Ганев: Намаляването на данъците трябва да е за всички
Товарен влак е дерайлирал на гара Нова Загора
Товарен влак е дерайлирал на гара Нова Загора