НОВИНИ

Главният прокурор пред БНТ за данните, че адвокати са манипулирали системата за разпределение на дела

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:12, 03.04.2020
8809
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

Нов скандал в съдебната власт. Прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигнал до прокуратурата е подаден от членове ва Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. Според източници на "По света и у нас" в доклада има данни за нерегламентиран достъп и избор на конкретни съдии за дела. Главният прокурор коментира темата ексклузивно пред БНТ.

Цялото интервю вижте във видеото.

Сигналът до главния прокурор е подаден от 5-ма членове на Съдийската колегия и един от прокурорската колегия на ВСС. Причината - от Одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

Иван Гешев, главен прокурор: Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани.

В доклада има ли данни, че има възможност неоторизирано хора извън съдебната система да имат достъп?

Накратко ще го кажа по следния начин. Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища.

Одиторите обаче не са получили достъп до централния сървър и така не могат да проверят данните за достъп до системата от IP адреси, които са извън съдилищата, както и данни, че в системата е влизано в нощни часове. Достъпът е отказан от служители в администрацията на Висшия съдебен съвет.

С какъв мотив е отказан този достъп?

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Не мога да кажа дали е предоставен пълен или ограничен достъп до системата. Това ще го провери прокуратурата.

Прокурор вече е разпоредил да се предостави пълен достъп до сървъра. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда доклада на свое заседание в четвъртък следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Чернева: Първите финансови инжекции ще бъдат за страните от еврозоната
Весела Чернева: Първите финансови инжекции ще бъдат за страните от еврозоната
Всички учители ще получат възнагражденията си за времето на обучение в електронна среда
Всички учители ще получат възнагражденията си за времето на обучение в електронна среда