НОВИНИ

Голяма част от инфекциозните отделения на болниците в страната са пълни

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:24, 05.03.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Здраве

Сериозно е положението в Благоевград и в Сливен, съобщиха от Националния кризисен щаб. Заради разширяващия се кръг от хора, които подлежат на изследване, ще се наложи различни отделения да се трансформират за инфекциозни случаи, обявиха още от щаба.

В болницата в Благоевград засега все още има възможности за настаняване на болни с усложнения от грип - тип Б, казаха от здравното заведение. Там цял етаж на инфекциозното отделение е подготвен да приеме пациенти с коронавирус, но такива засега няма. Ако болните с усложнения от грипа, който върлува в момента се увеличат те ще бъдат настанени в очната клиника и в отделението по Уши, нос и гърло.

В инфекциозното отделение на Сливенската болница са настанени 33-ма пациенти. След първата грипна вълна леглата в отделението са увеличени на 38.

д-р Васил Петров - директор на МБАЛ „Иван Селимински" - Сливен: Ние имаме изграден кризисен план, който предвижда да затворим на първо време две от отделенията, които са външни за болницата, т.е. отделни сгради да не се смесват потоците с пациенти, където можем да ги изолираме пациентите, потенциални носители на коронавирус или изолирани такива...

В цялата област продължава наблюдението на хора, завърнали се от Италия.

д-р Даниела Калева, РЗИ-Сливен: „Към момента се наблюдават 44 лица, нямаме данни за лица, които да имат симптоматика и да се налага хоспитализация...

В многопрофилната болница на Кюстендил пък вече повече от 8 месеца няма инфекциозно отделение заради липсата на специалисти. Въпреки това там имат готовност да реагират в случай на коронавирус.

Д-р Александър Величков, директор на МБАЛ-Кюстендил: Могат да се изолират отделни отделения и да се направи всичко необходимо, няма да остане човек необслужен или за него да не се направи това, което е необходимо.

Сега пациентите с инфекциозни заболявания се насочват в други здравни заведения. Преди ден млад мъж от Кюстендил, завърнал се от Италия с грипоподобни симптоми, е бил изпратен в общинската болница в Дупница. Резултатите от изследванията му се очакват.

В инфекциозната клиника в Пловдив тече дългоочакван ремонт и затова от всичките 60 легла могат да се ползват 45. Оборудвано е специално отделение за евентуални пациенти с коронавирус, в което се поддържа резерв от 6 легла.

Свободни са и половината от леглата в отделението за чревни инфекции на пловдивската инфекциозна клиника и могат да се ползват при нужда, увериха от ръководството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обсъди обстановката по границите с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
Борисов обсъди обстановката по границите с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
Протест на медицински сестри и майки на деца с увреждания
Протест на медицински сестри и майки на деца с увреждания