НОВИНИ

Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:48, 07.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина. Той е изготвен от експерти, уточни здравният министър проф. Христо Хинков.

Предстои документът да бъде обсъден от ръководството на Министерството на здравеопазването и публикуван за обществено обсъждане. Според министъра стандартът не би решил казуса от Стара Загора.

Стандартът всъщност ще бъде професионален наръчник на съдебните медици, стана ясно от думите на министъра. Според Хинков в момента в съдебната практика има достатъчно ясни протоколи и опитните медици могат да дадат качествена експертиза на съда.

Министърът обясни, че приемането на стандарти е трудно, защото много често ги атакуват в съда. Каза, че съдебните медици у нас са малко, работата им е тежка и интересът към специалността не е голям.

Хинков отговаря на въпроси на депутатите от здравната комисия. Те заседават извънредно след случая с момичето от Стара Загора.

"Ако говорим за случая в Стара Загора, тука става дума за един симптом на нашето общество, затова, че насилието и жестокостта вземат връх в обществото, а реакцията на обществото или по-скоро на органите, които са призвани да пазят това общество, е недостатъчна. В съдебната практика има установени протоколи, правила и опитните съдебни медици могат да направят необходимата оценка, която да даде възможност на съда да вземе своето комплексно решение", каза проф. Христо Хинков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ призова Вежди Рашидов да се оттегли от ръководни длъжности
ГЕРБ призова Вежди Рашидов да се оттегли от ръководни длъжности
ПФК Левски: Плахите съдийски прояви не помагат с нищо на футбола
ПФК Левски: Плахите съдийски прояви не помагат с нищо на футбола