НОВИНИ

Готови ли са ракетните площадки в страната?

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 22.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Каква е опасността от градушки и могат ли те да бъдат избегнати - обяснява директорът на Дирекцията за борба с градушките в Долни Дъбник Ивайло Христов.

Според него днес не се очаква градушка над тяхната територия. Може би ще има в следващите дни.

Ивайло Христов - директор на Дирекция за борба с градушките в Долни Дъбник: Територията, която защитава нашата дирекция, е около 1 800 000 декара, като 1 400 000 са обработваема земеделска земя. Защитаваме я по ракетния способ. Има разположени 21 ракетни площадки. Стрелбите започват в началото на активния сезон, който тази година започна на 26 април. Всички ракетни площадки са заредени напълно. Готови сме за работа. Към момента имае три активни действия върху градови процеси, като последното беше на 20 май.

Той заяви, че техните специалисти винаги са зад мониторите, техниката работи непрекъснато. Тогава когато е необходимо, започват стрелбите, така че няма как да бъдат излъгани или изненадани от времето.

Ивайло Христов обясни, че нямат право да стрелят над населени места, тъй като ракетите, които изстрелват срещу градоносните облаци, в края на полета си след около 3 минути и половина, се саморазрушават на височина от около 5 км.

Ивайло Христов - директор на Дирекция за борба с градушките в Долни Дъбник: От тази височина падат отломки и ако стреляме над населени места, отломките ще паднат над главите на хора, над коли, къщи, дворове и това е опасно. Стреля се преди населеното място и след населеното място. Това до някаква степен намалява големината на градушката, но не може да я премахне напълно.

Вижте още във видеото.

Автор: Ирена Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг
Данаил Кирилов: Не сме обект на мониторинг
41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42
41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42