НОВИНИ

Границите в Европа се отварят с отпадането на мерки срещу COVID-19

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:00, 04.06.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
границите европа отварят отпадането мерки covid
Снимка: БГНЕС

Европа се отърсва от строгата карантина в много страни. Отварят се все повече граници между държавите, които се готвят за туристическия сезон.

Франция обаче все пак отмени прочутия парад по случай Деня на Бастилията - 14 юли, а властите в Северна Македония наложиха отново вечерен час, заради 120 заразени там само за денонощие. В страната се заговори за нов бум на коронавирус.

Границите се отварят постепенно и това дава усещане, че страните от европейската общност се връщат към нормалните времена. Австрия обяви, че се отваря към всички съседи, с изключение на Италия. На границата с Чехия обаче има проверки.

Възстановено е и свободното движение между Чехия и Словакия.

Вълнение предизвика отварянето на спешното отделение в болницата в Кодоньо - италианското градче, където откриха първия заразен от коронавируса в страната.

Масимо Ломбардо - генерален директор на болницата в Кодоньо: Ние сме малка провинциална болница. Беше сериозно изпитание, но най-сетне отваряме - след 104 дни.

Възстановяването изисква средства. Германското правителство определи пакет от 130 милиарда евро като стимули за рестартиране на икономиката. Предвиждат се и още мерки.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: За възстановяване на икономиката решихме да намалим основната ставка на ДДС от 19 на 16 процента - от 1 юли до 31 декември. За същия период сваляме от 7 на 5% процента ставката за някои стоки и услуги.

Най-голямата хотелска верига в Португалия се кани да отваря постепенно обектите си. От ръководството признават, че са загрижени, но не отчаяни. След 180 млн. евро печалба миналата година, сега ще се радват ако завършат годината на нулата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИК на ГЕРБ отстрани общинското ръководство на ГЕРБ-Плевен
ИК на ГЕРБ отстрани общинското ръководство на ГЕРБ-Плевен
В Южен Китай откриха най-древните паразити на Земята
В Южен Китай откриха най-древните паразити на Земята