НОВИНИ

Гребци от близо 50 страни се очаква да вземат участие Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:26, 21.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
гребци близо страни очаква вземат участие световното първенство гребане мъже жени години пловдив
Слушай новината

826 състезатели от 19 страни до момента са подали заявки за участие на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което ще се проведе в средата на месец юли в Пловдив, обявиха от организаторите на надпреварата.

Председателят на организационния комитет Иван Попов, олимпийската шампионка по гребане и национален треньор Румяна Нейкова, както и заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков дадоха днес пресконференция, на която обявиха, че очакват гребци от близо 50 държави да пристигнат у нас за шампионата на планетата между 19 и 23 юли.

"Пловдив има опит в организацията на подобни събития. Това ще бъде трети шампионат за нас в тази възрастова категория. Всички водещи страни в гребането като Австралия, Германия, Великобритания и Франция вече са подали заявки за участие. Очакваме да се получи добро състезание на високо ниво, защото каналът е един от най-бързите в света", коментира Иван Попов.

Старши треньорът на националния отбор Румяна Нейкова сподели, че все още не е наясно България с колко гребци ще се участва на първенството, а единствените сигурни за момента са Емил Нейков на скиф и двойката Цветомир Маринов и Иван Янкулов.

"Всяко едно световно първенство е отговорност за всеки спортист. За съжаление, аз никога не съм се състезавала на международно първенство в Пловдив и не мога да говоря от личен опит, но със сигурност пред родна публика всеки се чувства различно и вълнението и отговорността са големи, така че вероятно ще бъде малко по-притеснително за родните участници. Надявам се нашите състезатели да се справят с напрежението. В края на месец май вече ще сме наясно кой в каква дисциплина ще участва и колко ще са българските представители на Световното първенство. За момента сигурни са Емил Нейков на скиф и двойката Цветомир Маринов и Иван Янкулов. Трябва ни малко повече време, за да разберем кой състезател в коя дисциплина ще се чувства най-комфортно. Нямаме обаче нито една жена, която да може да участва. Много е трудно, защото не можем да мотивираме децата да тренират", заяви олимпийската ни шампионка от Пекин 2008.

Според заместник кметът на Пловдив Георги Титюков пък световното първенство през юли ще донесе "безспорни ползи" за "Градът под тепетата".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от ВМА последните мигранти, пострадали край Локорско
Изписаха от ВМА последните мигранти, пострадали край Локорско
Радослав Янков преодоля квалификациите в паралелния слалом на световното първенство в Грузия
Радослав Янков преодоля квалификациите в паралелния слалом на световното първенство в Грузия