НОВИНИ

Хамас даде "първоначално одобрение" за спиране на огъня в Газа

Ще бъдат освободени още заложници

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:37, 02.02.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Хамас е дала "първоначално одобрение" на предложението за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложници. Това съобщи говорител на катарското министерство на външните работи. Планът за примирие беше изготвен на преговори в Париж в неделя с посредничеството на Съединените щати, Египет и Катар.

Предложението предвижда спиране на огъня за 6 седмици, през които в Газа ще бъде доставена още помощ. Ще бъдат освободени и заложници - само жени, деца и мъже над 60-годишна възраст в замяна на освобождаването на палестински затворници, съобщава източник от Хамас.

Предвижда се и да се водят преговори за изтегляне на израелските сили, както и възстановяване на разрушените сгради в Газа.

Предстои тежък път до финализирането на сделката, уточняват от катарското външно министерство, но това се очаква да стане в следващите седмици.

Базираният в Катар лидер на Хамас Исмаил Хания трябва да пристигне в столицата на Египет - Кайро, за дискусии по предложението за прекратяване на огъня.

Докато преговорите между Хамас и Израел са в решаваща фаза Съединените щати наложиха санкции на израелските заселници на Западния бряг, които нападат палестинци на окупираната територия.

Мярката беше въведена с указ на президента Джо Байдън и предвижда налагането на финансови санкции и забрана за издаване на визи първоначално на четири лица.

"Без да разкривам твърде много от дипломатическите ни разговори мога да ви кажа, че имахме откровени разговори за насилието на екстремистките заселници. Представили сме конкретни случаи на израелското правителство с документирано насилие и сме поискали да предприемат действия", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Израел определи като необичайна мярката на Вашингтон и обяви, че мнозинството от еврейските заселници на Западния бряг като хора, които се придържат към законите.

Вчера Вашингтон обяви и че е одобрен план за удари по ирански цели в Ирак и Сирия в отговор на атаката с дрон в Йордания, при която загинаха трима американски войници.

"Това е опасен момент за Близкия изток. Ще продължим да работим за избягване на по-широк конфликт в региона, но ще предприемем всички необходими действия за отбрана на Съединените щати, на интересите ни и на нашите граждани. Ще отговорим когато, както и където изберем", Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Вашингтон обвини Иран, че стои зад атаката в Йордания, при която бяха ранени и 41 американски войници, но не посочи откъде е изстрелян дронът, с който тя беше извършена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с петима представители на конгреса на УЕФА и жребия за Лигата на нациите в Париж
България с петима представители на конгреса на УЕФА и жребия за Лигата на нациите в Париж
Премиерът: България има стабилна фискална политика, снижава инфлацията и повишава доходите
Премиерът: България има стабилна фискална политика, снижава инфлацията и повишава доходите