НОВИНИ

Хашим Тачи е на разпит пред Специализираната прокуратура в Хага

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:57, 13.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

Косовският президент се яви пред Специалната прокуратура в Хага, която миналия месец му повдигна обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Адвокат на Хашим Тачи е Джефри Найс, който беше обвинител №2 в процеса срещу бившия югославския президент Слободан Милошевич.

С емоционални викове и с плакати с надписи "Нямаме герои, които да жертваме" - Хашим Тачи беше посрещнат от свои симпатизанти пред Специалната прокуратура в Хага.

"Готов съм да се изправя пред новото предизвикателство и да успея заради моя син, моето семейство, моя народ и моята страна", заяви президентът на Косово.

Обвинението е за края на 90-те години, когато Тачи ръководеше антисръбските сили. Според обвинителния акт той и още 9 души са "отговорни за 100 убийства", а също и за изтезания, преследване и насилствено изтребване по време на войната в Косово.

Хашим Тачи: Никой не може да пренапише историята. Това е цената за свободата.

Адвокатът му - сър Джефри Найс, вече е защитавал членове на Армията за освобождение на Косово. До 2006-а Найс работи в Трибунала за военни престъпления и е заместник на главния прокурор Карла дел Понте в процеса срещу Милошевич. Напуска с много критики към работата на Трибунала, както и срещу Карла дел Понте.

След изслушването на Тачи от прокуратурата, съдия трябва да реши дали да започне дело срещу него.

Обвиненията идват в момент на раздвижване по оста Брюксел - Белград - Прищина. Очаква се в четвъртък президентът на Сърбия и премиерът на Косово да се видят на живо в белгийската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха доказателства от кабинета, ползван от обвиняемия Пламен Узузнов
Иззеха доказателства от кабинета, ползван от обвиняемия Пламен Узузнов
Преизбраха Анджей Дуда за президент на Полша
Преизбраха Анджей Дуда за президент на Полша