НОВИНИ

Хавиер Ибаниес под въпрос за купа "Странджа", треньорите отговориха за Петър Белберов

боксьорът хавиер ибаниес донесе българия трети златен медал европейските игри полша
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 30.01.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Единственият български боксьор при мъжете, който има квота за Олимпийските игри в Париж - Хавиер Ибанес, е под въпрос за участие на предстоящия турнир за купа "Странджа" заради заболяване, съобщиха от щаба на националния отбор.

Според старши треньора Жоел Арате 27-годишният Ибанес е заболял в последните дни, но специалистът увери, че не става дума за контузия и се надява в най-скоро време Ибанес отново да е готов на 100%. Кубинският специалист уточни още, че натурализираният боксьор се готви и по-различна програма спрямо останалите национали, които тепърва ще се борят за квоти за Париж 2024 на световните квалификации в Италия и Тайланд.

На днешната пресконференция Жоел Арате и неговият помощник Александър Александров трябваше да отговарят и на въпроси, свързани с медалиста ни от европейски и световни първенства Петър Белберов, който в социалните мрежи изрази огорчението си, че не е представителят на България в супертежка категория, въпреки че е републикански шампион.

"За да бъдеш титуляр в националния отбор, трябва да покриеш определени изисквания. Да бъдеш на подготовка с националния отбор, да участваш в спаринги, на турнири, за да преценим кой е в най-добра форма. Ако Белберов наистина иска да бъде в националния отбор на България, той трябва да бъде на лагера на националите и да покаже, че е по-добър от другите двама в неговата категория - Йордан Морехон и Кирил Борисов. За нас като треньори е най-добре да има конкуренция и да имаме боксьори с опит. Конкуренцията ражда шампионите. Който е най-добрият, той ще играе на големите първенства. Ако върнем времето назад, преди Белберов да се пробва в професионалния бокс, той беше титуляр. Участва на квалификациите преди Олимпиадата в Токио. След това бе и на световното в Белград. Никога не е бил пренебрегван в националния отбор", коментира Александров.

"Да спечелиш само републиканското не е достатъчно. Това не е най-важното състезание, ние не определяме спрямо него националния отбор. Има подготовка, има състезания в чужбина, боксьорът трябва да бъде в кондиция", добави Жоел Арате.

Двамата наставници дадоха повече яснота и около отсъствието на многократния европейски шампион Даниел Асенов.

"Той също имаше покана да се присъедини към лагера на националния тим, но не се яви. Мисля, че той има други планове", заяви Александър Александров.

При най-леките до 48 килограма националът Ергюнал Себахтин също пропуска купа "Странджа", тъй като още не е възстановен от операцията, която претърпя на ръката си. Според Арате той трябва да започне подготовка през следващия месец.

Турнирът за купа "Странджа" ще се проведе от 4 до 11 февруари в столичната зала "София".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на затвор бившия премиер на Пакистан
Осъдиха на затвор бившия премиер на Пакистан
При грипна ваканция да няма дистанционно обучение, настояват от Синдикат "Образование"
При грипна ваканция да няма дистанционно обучение, настояват от Синдикат "Образование"