НОВИНИ

Хиляди демонстрираха в защита на Навални

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:52, 21.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
хиляди демонстрираха защита навални
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днешният ден беше избран от сподвижници на Алексей Навални и опозиционни дейци за организиране на нови протести в подкрепа на опозиционера, чието здраве по време на престоя му в затвора се влошава.

Хиляди хора излязоха на улицата в десетки градове на Русия. За участие се бяха записали над 465 хиляди души. Властите обявиха акциите за неразрешени. Предварително бяха арестувани опозиционери и сътрудници на Навални. Неговата говорителка Кира Ярмиш беше осъдена на 10 денонощия затвор.

Хиляди хора поискаха свобода за Навални в Москва. Силите на реда бяха блокирали централни площади и улици и шествия от демонстранти търсеха пътища за придвижване из центъра. Сред хората беше и съпругата на опозиционера Юлия.

В Санкт Петербург също имаше отцепени площади. Местни медии съобщиха, че по време на арестите се използват електрошокови уреди. По данни на организацията ОВД-Инфо са задържани над 450 души в десетки градове на Русия. Демонстрациите започнаха в Далечния изток и обхванаха цялата страна.

Руски граждани поискаха свобода за Навални пред кметството в Париж и пред руското посолство в Лондон. Брюксел осъди задържането на сътрудници на опозиционера. Експерти, ангажирани от ООН, призоваха Русия да разреши медицинска евакуация, тъй като животът на Навални е в сериозна опасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънце до обяд, следобед - заоблачаване
Слънце до обяд, следобед - заоблачаване
ГЕРБ внесе предложение за създаване на комисия за парк Росенец
ГЕРБ внесе предложение за създаване на комисия за парк Росенец