НОВИНИ

Хиляди фенове и важни фигури ще отдадат този следобед последна почит на великия Франц Бекенбауер

От Байерн Мюнхен организират днес траурна церемония, за да почетат паметта на Кайзера, определян от мнозина за най-голямата фигура в историята на немския футбол

хиляди фенове важни фигури отдадат следобед последна почит великия франц бекенбауер
bnt avatar logo
от БНТ
10:31, 19.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Байерн Мюнхен организира днес траурна церемония, на която всички от ръководството на клуба, феновете, бивши играчи на отбора, както и редица политически фигури ще имат възможност да отдадат последна почит на легендата Франц Бекенбауер, който почина на 7 януари тази години.

Очакванията са хиляди привърженици на Байерн да пристигнат този следобед в дома на "баварците" - "Алианц Арена", за да почетат паметта на Кайзера, който е определян от мнозина за най-голямата фигура в историята на немския футбол.

Началото на събитието е планирано за 15:00 часа местно време, като по предварителни данни президентът на Байерн Херберт Хайнер, почетният президент на клуба Ули Хьонес и Карл-Хайнц Румениге са хората, които ще изнесат встъпителните речи.

В историята Франц Бекенбауер ще остане с изявите си за Байерн Мюнхен, с който той става 4 пъти шампион на Германия, 4 пъти вдига Купата на страната, печели и три трофея от Купата на европейските шампион (Шампионска лига). С националния отбор на Западна Германия пък Кайзера Евро 1972 и световното първенство през 1974-а година. В допълнение Бекенбауер извежда Бундестима до триумф и на Мондиал 1990, като така се превръща в едва вторият човек в историята, вдигал скъпоценния трофей в ролята и на футболист, и на треньор след бразилеца Марио Загало.

Освен многобройните фенове на 33-кратните шампиони на Германия според информациите на днешната траурна церемония в Мюнхен ще присъстват още канцлерът на страната Олаф Шолц, президентът Франк-Валтер Щанмайер, както и премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

В допълнение на трибуните на стадиона ще бъдат редица значими фигури в историята на Байерн и националния отбор на Германия, сред които Лотар Матеус, Руди Фьолер, Андреас Бреме, Бишенте Лизаразу, Вили Саньол, както и бившите треньори на "баварците" Ханзи Флик, Юлиан Нагелсман, Нико Ковач и Феликс Магат.

В знак на почит към Франц Бекенбауер на "Алианц Арена" днес ще има и представители на Реал Мадрид и Барселона, като за "Кралския клуб" ще присъства Емилио Бутрагеньо, докато за "каталунците" се очаква лично президентът Жоан Лапорта да пристигне в Мюнхен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават цената на водата в Дупница, пред фалит ли е местното ВиК дружество
Увеличават цената на водата в Дупница, пред фалит ли е местното ВиК дружество
Почина бившият световен шампион в овчарския скок Шон Барбър
Почина бившият световен шампион в овчарския скок Шон Барбър