НОВИНИ

Хиляди подават заявления за безлихвени кредити

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:39, 10.05.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Близо 840 души са одобрени за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Мярката в подкрепа на самоосигуряващи се и хора в неплатен отпуск стартира на 27 април. В една от 4-те банки, за два работни дни са подадени над 760 заявления.

В редакцията ни постъпиха сигнали за отказани кредити. На този фон от социалното министерство съобщиха, че новорегистрираните безработни са около 96 000. По мярката 60/40 ще бъдат запазени 165 000 работни места в почти 11 000 предприятия.

Националният осигурителен институт е превел 12 милиона и 500 хиляди лева за заплати на около 40 хиляди души от над 3 300 компании.

Етнографският музей на открито "Етър" е сред малкото в страната, които имат и хотел. Той се издържа от собствени приходи на музея, но заради епидемията не работи.

Светла Димитрова - директор на АЕК "Етър" - Габрово: Трябваше да освободим персонала,но ние сметнахме,че тези хора са ни много ценни.

Мярката 60/40 спасява 7 -те служители на хотела от съкращение.

Светла Димитрова - директор на АЕК "Етър" - Габрово: Имаме и възможност след това дори и като свърши мярката да ги задържим. Тези хора ние ще използваме и за други дейности по време на работата ни през лятото.

С подкрепа от държавата на работа остават и няколко души с редки занаяти от етнографския музей. Той вече е посреща посетители при спазване на противоепидемични мерки. Очакванията на социалното министерство са,че след старта на летния туристически сезон безработните ще намалеят.

Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика: Сериозните мерки, които приехме със схемата 60/40 дават ефект. С 5% сме задържали ръста на безработицата. Броят на хората, които могат да ползват тази мярка е много по-голям от броя на регистрираните безработни".

В редакцията на "По света и у нас" получаваме сигнали, че банки отказват безлихвени кредити на самоосигуряващи се и хора в неплатен отпуск.



Жалби заради отказан безлихвен кредит се подават и в банката, която първа започна да работи по програмата.

Ангел Геков - председател на УС и изпълнителен директор на "Общинска банка": Има много частни случаи, които трудно могат да се решат незабавно. Ние ги обобщаваме и консултираме с колегите от ББР и търсим начин да се решат. 95 % от случаите касаят проблеми с плащането на осигуровките. Съгласно изискването на програмата трябва да бъдат платени осигуровките за последните 6 месеца, а справката от НОИ показва, че това не е така.

От 27-ми април в банката са подадени над 2400 заявления. Одобрени за безлихвен кредит са 700. Отказите са 303, а чакащите отговор 1400.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки в Бургас след гонката на пешеходна зона в Бургас
Мерки в Бургас след гонката на пешеходна зона в Бургас
Милиони костенурчета се излюпиха на плаж в Индия
Милиони костенурчета се излюпиха на плаж в Индия