НОВИНИ

Хора умират в домовете си в Италия заради недостиг на лекари и болнични легла

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:03, 05.04.2020
6927
Чете се за: 01:09 мин.
Здраве

В най- тежко засегнатите от COVID-19 области на Италия, се появи нова тревожна тенденция. Много хора умират по домовете си заради липса на легла в болниците, достатъчно лекари и предпазни средства за тях.

В провинция Бергамо броят на починалите в болнични заведения от коронавируса е 2060, но според ново проучване, цитирано от агенция Ройтерс, реалното число може да е два пъти по-голямо.

11 дни на непрекъснати обаждания, докато най-сетне успее да убеди лекар да посети 78-годишният й баща, страдащ от треска и задух в дома им в Бергамо. Това разказва пред Ройтерс Силвия Бертулети. Баща й умира десет минути, преди пристигането на линейката, извикана часове по - рано. Случаят не е единичен.

Рикардо Мунда, лекар: Стотици смъртни случаи се дължат на липсата на първична медицинска грижа.

Докторът обяснява, че много лекари първоначално са посещавали пациенти без предпазни облекла. Резултатът - в Бергамо общо 142 - ма лекари са или болни, или род карантина. Трети пък от ужас да не се заразят спрели домашните посещения и давали съвети по телефона - напълно неефективно лечение с тежки последици.

Рикардо Мунда, лекар: Хората остават у дома, докато се влошат дотолкова, че се нуждаят от интензивно лечение в болница.

Според д-р Мунда, доболничната помощ е ключова, но при условие, че личните лекари са добре оборудвани с предпазни облекла. Маските обаче приоритетно са насочвани към болничния персонал и джипитата трудно си ги осигуряват. Но има и друг психологически аспект.

Маура Дзукели, медицинска сестра: Много семейства преживяха болезнена загуба на свой член в болница и не биха искали да нямат възможност да са близо до своите близки в последните им дни и затова предпочитат те да останат у дома, за да могат да се грижат за тях в този тежък момент.

От 19 март в провинция Бергамо работят 6 специални екипа, за посещения на болни в домовете. Така властите се опитват да приложат указанията на СЗО, според които в тази ситуация, след подсигуряването на интензивната грижа, на второ място по важност е гарантирането на безопасна доболничната помощ.

В Италия над 11 000 медицински работници са заразени с COVID-19, 80 са починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре пишат оценки на учениците за научения онлайн материал
От утре пишат оценки на учениците за научения онлайн материал
Религиозни събития са допринесли за разпространението на COVID-19 по света. Кои са те?
Религиозни събития са допринесли за разпространението на COVID-19 по света. Кои са те?