НОВИНИ

Хотелиер: Държавата да застане зад бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 24.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Бизнес

Туристическият бранш понесе първия икономически удар от пандемията, предизвикана от короновируса. Хотелиерът Атанас Карагеоргиев и колегите му прогнозират сериозни промени в целия сектор след края на кризата, но за да я преживеят, настояват да има икономически щаб и ясно декларирана държавна подкрепа за целия бизнес.

Всички резервации за Великден в хотела на Атанас Карагеоргиев са отменени. В момента целта му е да запази целогодишно работещия си персонал. Според бранша предложението за поемане на 60 процента от заплатите им няма да сработи.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: На 8 условия трябва да отговаряте, комисия ще ви утвърждава, ще ви разглеждат поведението, не трябва да имате задължения – 8 условия, никой няма да ги изпълни, никой няма да се занимава с глупости, освен ако някой не иска да прави далавери.

Няма конкретика и в обещанието Българската банка за развитие да подкрепи пострадалите от кризата, а бизнесът иска условия тя да може да обслужва всички при по-дългосрочно отлагане на обслужването на кредитите. Затова е необходим и икономически кризисен щаб. Браншът има и предложения – да се дават ваучери за работещите, за да почиват у нас.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: И трябва да имаме поне два варианта – един вариант, ако след два месеца приключат по отношение на разпространението и кажем стоп на вируса дотук. И един по-дългосрочен вариант, за шест месеца. И от тези два варианта единият винаги трябва да работи.

Ако няма бързи действия, работниците ще отидат на борсата след месец, а ние ще ги последваме след още два, прогнозира Атанас Карагеоргиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Домусчиев: Преборих Covid-19
Кирил Домусчиев: Преборих Covid-19
Русенският университет произвежда части за дихателни апарати
Русенският университет произвежда части за дихателни апарати