НОВИНИ

Хотелиерите по морето борят иновативно COVID-19. Паркингите – летни градини

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 14.05.2020
6557
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Сектор "Туризъм" е сред най-тежко засегнатите от разпространението на COVID-19. Усилията на държавата са насочени към постепенно възстановяване на сектора, но при строго спазване на всички здравни мерки.

Хотелите в курортните комплекси по Черноморието не са отворили врати. Те все още са в процес на подготовка. Сезонът за тях ще започне на различна дата, в зависимост от заетостта, която ще имат.

Има хотели, които са готови да отворят и по-рано, дори да работят на загуба. За да няма проблеми през активния летен сезон, е важно и как ще се управляват морските плажове.

Според новите здравни мерки, за един чадър с два шезлонга ще са необходими 20 квадратни метра, а не както досега - 16 кв. м.

До 4% ще се увеличи търговската площ, за да има достатъчно отстоянието между масите.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза още, че срокът за категоризация на местата за настаняване ще бъде удължен до края на годината.

Това лято черноморските курорти ще посрещнат туристи с по-евтини чадъри и шезлонги. Държавата е задължила концесионерите и наемателите на плажове да намалят цените им до 50%.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме уверения, че на някои плажове те включително ще бъдат и на нулеви цени, на други на още по-символични.

Концесионните такси ще бъдат обвързани с цените на плажните принадлежности.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Например, ако намалят на 50% - 50% ще им бъде намалена. Ако намалят на 70% - 70%.

Министър Ангелкова запозна представителите на туристическия сектор с мерките, които трябва да спазват по време на пандемията. Някои от тях са проблем за градските хотели, които нямат тераси и открити пространства.

Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите - Варна: И се налага в някои от хотелите, дори паркингите да ги обособим като лятна градина, само и само да можем да си вършим работата.

Ситуацията около коронавируса е динамична и страната ни е готова да реагира своевременно, казахо от Националния оперативен щаб.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: По отношение на правилата за туризъм ние сме пряко натоварени от премиера да мониторираме цялата информация, която идва от всички страни от ЕС, както и в световен мащаб, както и да предлагаме от щаба най-удачните варианти, разбира се то има има и редица други механизми за осведомяване и вземане на най-правилните решения от страна на правителството.

Министрите в правителството обсъждат как да се възстанови придвижването в рамките на Европейския съюз.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Най-лесно достъпно е и с оглед на автомобилния транспорт, е да стартира с нашите съседи.

При строги мерки за сигурност курортът "Албена" отваря врати за туристи на 29-ти май. На входа на всеки хотел гостите ще преминават медицински преглед и ще им се мери температурата. Служителите в комплекса ще работят с предпазни средства. Строги хигиенни мерки ще има в ресторантите и хотелските стаи.

Христо Пенев - зам.-директор "Експлоатация" в кк "Албена": Ще бъдат дезинфекцирани с машини, които са на принципа на студения аерозол, преди настаняване на гостите.

Строги хигиенни мерки ще има и на плажа в Албена. На всички подходи там вече са поставени специални диспенсери за дезинфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът обсъди с посланика на САЩ партньорството между България и САЩ
Президентът обсъди с посланика на САЩ партньорството между България и САЩ
МЗ: PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения
МЗ: PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения