НОВИНИ

Християни и мюсюлмани заедно спасиха храма в Якоруда

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 27.09.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и спасиха църковния храм, след като мълния ударила покрива на църквата и го разрушила напълно.

През август миналата година, след силна гръмотевична буря, мълния удря джамията и църквата в Якоруда. На мюсюлманския храм щети не са нанесени заради наличния гръмоотвод на покрива.

На църквата обаче такъв липсвал и мълнията поразила покрива и цялата електрическа инсталация.

"Като стана това нещо, започнаха големи течове, защото се беше отпрало голямо парче и влизаше вода и влага и всичко беше тръгнало надолу и нещата не вървяха на добре, имайки предвид, че църквата вече е над 100-годишна", каза отец Данаил.

Средства за ремонт не могли да осигурят нито от местната община, нито от Неврокопската митрополия. Затова хората в Якоруда се заели сами да събират пари.

"Така с Божията помощ и с помощта на хората, събрахме 12 000 лева, които бяха доста малко. Но малко, по малко хората започнаха да звънят от Якоруда, от чужбина и стигнахме до 18 000 лева", каза отец Данаил.

Хората в сгушеното между Рила и Родопите градче, които се славят с етническата си толерантност, освен парични средства, дарили строителни материали и труд, за да може църквата да бъде укрепена по-бързо.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двете големи звезди на Борусия (Дортмунд) под въпрос за Спортинг (Лисабон)
Двете големи звезди на Борусия (Дортмунд) под въпрос за Спортинг (Лисабон)
ВК Марица (Пловдив) започва с гостуване във Франция в Шампионската лига
ВК Марица (Пловдив) започва с гостуване във Франция в Шампионската лига