НОВИНИ

Христо Грозев пред "Файненшъл таймс": Путин отлага военна развръзка за Украйна до изборите в САЩ

христо грозев файненшъл таймс путин отлага военна развръзка украйна изборите сащ
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:43, 12.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Българският журналист Христо Грозев от разследващия сайт "Белингкат" даде интервю за в. "Файненшъл таймс". В него той коментира вижданията си за развоя на войната в Украйна, както и собствения си живот, след като бе обявен за издирване от Русия в края на миналата година.

Според Христо Грозев стратегията на руския президент Владимир Путин във войната в Украйна е да отложи всяка военна развръзка до президентските избори в САЩ догодина.

"Той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп", коментира Грозев.

Българинът подчертава колко е важно Русия да загуби войната: "Ако бъде доказано, че с руския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило много други кандидат-диктатори".

Христо Грозев коментира и бунта на частната военна компания "Вагнер" в Русия в края на юни. Според него ако лидерът на групировката Евгений Пригожин не бъде ликвидиран, ще има втори преврат.

"Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин "предател". Всички знаят какво правят с "предателите", а Путин не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той все още не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще умре, или ще има втори преврат. Не знам кое от двете ще стане, но не виждам как няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария)."

Интеврюто е направено в град Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ. Попитан в коя част от страната пребивава, 54-годишният българин отговаря: "Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие."

Христо Грозев доверява на автора на интервюто Едуард Лус, че сега има възможност да прекара "значително време" със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му.

Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за "чуждестранен агент" - по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му живее в Европа, обобщава Едуард Лус.

"Единствената страна в Европа, където мога да дойда безопасно днес, е Обединеното кралство", казва българинът. Авторът на статията обаче отбелязва, че Грозев все още е гневен на лондонската полиция за отказа да допусне него и семейството му на церемонията по връчването на филмовите награди БАФТА в Лондон през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: Предстои ни работа, със спокойствие и търпение нещата се получават
Любослав Пенев: Предстои ни работа, със спокойствие и търпение нещата се получават
Кристиано Роналдо вкара два гола и донесе на девет от Ал-Насър трофея от Арабската клубна купа
Кристиано Роналдо вкара два гола и донесе на девет от Ал-Насър трофея от Арабската клубна купа