НОВИНИ

Христо Иванов: Независимостта е волята да отстояваме способността да взимаме решения за съдбата си

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 22.09.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
христо иванов независимостта волята отстояваме способността взимаме решения съдбата
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

"Независимостта е продължаващо състояние. Тя е въпрос на устойчива воля на една общност да бъде независима всеки ден. Когато нашите прадеди в Търново са направили тази заявка, те са започнали нещо, което ние трябва да продължаваме и днес. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в разговор с младежката организация на "Да, България!" в Деня на независимостта.

И днес е денят, в който да си припомним - Независимостта означава воля на един народ, на едно общество, на една гражданска и политическа общност да отстоява своята способност да взима решения за своята съдба. Да отстоява своята пълнота на субектността си. Да отстоява това, че никой не е над нея, че тя поема пълна отговорност за себе си, че тя знае каква е, какви са нейните ценности, нейните цели откъде идва и накъде отива. Това е изключително предизвикателна кауза. Това изисква огромно напрежение на много хора и на техните воли, за да може да бъде постигнато, допълва Христо Иванов.

Той посочи, че България днес на хартия е независима държава, равноправен член на международната общност, но припомни, че страната е под наблюдение по отношение на правосъдието си. Определи това като признак, че "нашите най-близки приятели в ЕС не признават способността на България да носи най-важната част от държавния суверенитет - правосъдния суверенитет".

Това е удар в сърцето на нашата независимост. И именно затова тази тема е поставена в центъра на нашите усилия на "Демократична България". Защото ние разбираме, че ако не решим този проблем, ние всъщност не можем да установим пълноценен суверенитет на територията на България, ние не можем българската държавност да я утвърдим като нещо, което наистина е пълнокръвно. За да можем да установим тази пълнокръвна държавност, ние трябва да разбираме, че ни трябва генерационно усилие", заяви Христо Иванов.

Той посочи, че това не може да се постигне в прилив на еднократен ентусиазъм, нито за един мандат, а изисква трайно усилие от страна на политически и граждански общности, които имат ясни ценности.

"Нашият политически ангажимент е дългосрочността, осъзнатостта на нашите ценности като общност, на нашата отговорност като политически инструмент на тази общност да гарантираме нейната трайност. Да гарантираме, че ние ще работим за хоризонт, който е отвъд нашата житейска перспектива. Защото държавността, независимостта, субектността на една политическа общност, на една нация, може да се гарантира само в дълъг хоризонт. "Демократична България" е готова да бъде инструмент на дългосрочно усилие за изграждане на пълноценна държавност в България".

Ние имаме тази амбиция, имаме ценностите, имаме съзнанието, имаме гордостта да го направим, изтъкна Христо Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка ВиК авария в Хасково, призовават гражданите да не ползват водата за пиене
Тежка ВиК авария в Хасково, призовават гражданите да не ползват водата за пиене
Повдигнаха обвинение за подкуп на задържания в София данъчен служител
Повдигнаха обвинение за подкуп на задържания в София данъчен служител