НОВИНИ

Христо Иванов: По казуса "Барселонагейт" няма нова нишка, има същите факти и въпросителни

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 16.02.2022
5035
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"На КСНС имаше пълна яснота къде сме ние. За Русия и намерението и за преразглеждане на международния ред. Правителството има трезва и ясна оценка за рисковете, ясен фокус върху мерките за тяхното ограничаване в рамките на възможностите. Има широк национален консенсус. Ситуацията е сложна, но можем да бъдем уверени, че управлението е адекватно". Това коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Дълго време изглеждаше, че като сме се присъединили към НАТО можем да бъдем спокойни за своята отбрана. Това сега се оказва, че е била недалновидна нагласа. Тя доведе до това, да не се инвестира последователно в отбранителни способности. Когато парите не бъдат дадени навреме, това струва повече", категоричен е Иванов.

И допълни, че отбраната е огромна възможност за решаване на въпроси свързани с технологичното развитие, индустриалното развитие, отглеждане на човешки капитал, хора, които през армията придобиват определени нагласи и отношение към държавата.

Иванов заяви, че не е време да се успокояваме. Според него е очевидно, че проруският режим предприема стратегия на качване на напрежение и шантаж на международната общност. И допълни, че ние сме обекти на тази игра.

По казуса "Барселонагейт" лидерът на "Да, България" каза, че нова нишка няма, има същите факти и въпросителни.

"Не мога да коментирам документа от Испания. Трябва да сме напълно наясно, когато има такава язва в доверието на политическата класа, въпросът не е да търсим конспиративни теории. Този въпрос е отворен. Става дума за това дали премиерът на България е могъл да използва своето влияние и да насочи паричен поток към приближен. На този въпрос може да отговори прокуратурата, която може да бъде обективна. Борисов и Гешев взаимно са си клиенти. Политическият отговор на този въпрос е да променим прокуратурата", категоричен е Иванов.

Той заяви, че за целта ще бъдат използвани всички легални средства, както промени в конституцията, така и заявката на правосъдния министър да сезира ВСС.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотно постижение за Алберт Попов в слалома в Пекин 2022
Страхотно постижение за Алберт Попов в слалома в Пекин 2022
Камен Златков пред БНТ: Рискувах, но не успях да предвидя това
Камен Златков пред БНТ: Рискувах, но не успях да предвидя това