НОВИНИ

Христо Иванов: Трябва да има законност и за това се борим ние

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 16.04.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Дали проектът на "Демократична България" за промени в Конституцията ще събере необходимите 60 подписа от народни представители, за да бъде внесен за разглеждане по същество, ще бъде най-важната демаркационна линия на този парламент и от нея ще се определи дали този парламент има шанс да живее дълго, или не. Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател на парламентарната група на обединението.

Проектът бе оставен на депозитар в парламента в 45-ото Народно събрание в първия ден от работата му с подписите на всички 27 депутати от "Демократична България".

Нашата цел е да поставим дългосрочни въпроси, такива като например необходимостта да се промени прокуратурата. Той припомни, че 2015 г. е работил за това и след като си подава оставката като правосъден министър в правителството на ГЕРБ.

"Винаги съм работил за съдебната реформа, защото без нея може да има законност, а без законност в България не може да има нито достойнство, нито свобода, нито истински просперитет. Ние сме внесли законопроекта, така че се събират подписите от всички народни представители. Това е процес, който тече. Ние имаме 27 депутата и ще търсим подписи. Това ще бъде най-важната демаркационна линия в този парламент. От нея ще се определи дали този парламент има шанс да живее дълго или не. Дали той ще може да реши този наистина фундаментален проблем ба българската държавност, обясни Иванов.

Това не е някаква абстрактна тема, това е темата за хладилника и за джоба, това е темата за достойнството и за перспективата да си гледаме децата в България, защото нищо от това не е възможно без законност, допълни той.

"Готов съм, ако не получим подкрепа за нашия законопроект, да се обърнем обратно към избирателите да кажем: "Никой друг, не му стиска да реформира прокуратурата, да поставим следващия главен прокурор по реален обществен демократичен контрол. Който не му стиска да постави тази тема по начина, нека да се яви с този факт пред избирателите и да видим тогава кой колко избиратели ще имат в следващия парламент".

Нашето твърдо мнение е парламентът да бъде траен, заяви още Иванов.

"Има много политически формации, които къде искрено, къде не, които в момента разбират, че ерата ГЕРБ свършва. Някои от тях се качват ма каруцата в последния момент, други работят дългосрочно за това, но това не ги прави съюз", коментира той.

За да няма разделение са нужни ясни национални цели, работа, принципи и най-важното законност. И за това се борим ние, допълни Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 и Черно море разочароваха с 0:0
ЦСКА 1948 и Черно море разочароваха с 0:0
Кристиан Вигенин: Хубаво е, че все още няма оформени твърди мнозинства в 45-ото НС
Кристиан Вигенин: Хубаво е, че все още няма оформени твърди мнозинства в 45-ото НС