НОВИНИ

И тази вечер медици с аплодисменти благодариха на хората, които спазват мерките

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:13, 14.04.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Здраве

И тази вечер в 19 часа лекари излязоха от инфекциозните отделения, за да благодарят с аплодисменти на хората, които спазват извънредните мерки с посланието: "Ние сме тук заради вас, останете си вкъщи заради нас".

Медици в десетки болници излязоха пред тях и ни ръкопляскаха, с призив да бъдем отговорни и солидарни и да останем вкъщи.

Това направиха и екипите на Спешна помощ. Именно там още един медик се оказа заразен - 43-годишна акушерка.

Така спешните медици носители на вируса са вече 9, а общият брой медицински лица достигна 37.

Днес броят на установените случаи надмина 700. 14 от тях са деца под 10 години. Най-малкият пациент - едногодишно бебе, обаче вече е изписано.

От щаба днес обявиха, че започват т.нар. срезови проучвания за това как се разпространява вируса в определени групи.

Как циркулира вирусът у нас спрямо определени показатели - пол, възраст и професия? В ход са няколко проучвания, чиято цел е да установят именно това.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Това е в Бургас, Стара Загора и София - някои райони.

Армията е друга ключова група. Отрицателни са тестовете на целия екипаж на фрегатата "Верни", която се завърна от мисия и в момента е на пристанището във Варна. Моряците ще останат под домашна карантина.

И Ивайловград започна скрининг с бързи тестове на хората на първа линия за сметка на общината.

Андриана Тотева - лаборант: Боде се от пръста, слага се ето тук вътре и се слагат две капки от този серум. И линията тръгва.

В Банско ще бъдат тествани повече от 4000 души. Личните лекари обявиха, че имат готовност след празниците да се включат в кампанията.

Д-р Георги Кушлев - общопрактикуващ лекар: Ние се събрахме, петимата лекари, имаше някакви разногласия, но все пак постигнахме консенсус.

Засега са готови 470 проби - от тях 35 са положителни. Изводът до този момент.

Доц. Ангел Кънчев - главен държавен здравен инспектор: Не може да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-малка цена.

На национално ниво сега отчитаме резултатите от мерките, приложени в края на март.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Това, че обявяваме 10-15-20 човека на ден, това показва, че ние се справяме добре.

Всяка промяна в строгостта на мерките, както и неспазването им няма как да не се отрази на заболеваемостта. Затова се търси балансиран подход, напомниха от щаба.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Няма как да се удовлетворят абсолютно всички претенции, на който и да било.

А според прогнозите на математиците пикът все още предстои и сме близо до него.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Само че пикът не е едно нещо, което се казва ето днес сме пика, от утре почваме да слизаме нали.

Очаква се след празниците да бъдат възстановени имунизациите и женските консултации, както и плановите операции. И това да бъде безопасно за всички.

Освен да си останете вкъщи, като жест на подкрепа към медиците на първа линия може да изпратите есемес с текст ДМС Солидарност на номер 17 777.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби от 15 000 лв за големи търговски обекти без щандове за български стоки (ОБОБЩЕНИЕ)
Глоби от 15 000 лв за големи търговски обекти без щандове за български стоки (ОБОБЩЕНИЕ)
Почти е загасен пожарът в Бургас, пострадали няма
Почти е загасен пожарът в Бургас, пострадали няма