НОВИНИ

Идеи за сезона: културен и семеен туризъм и български стоки

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 19.05.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който домакинства Четиристранната видеоконферентна среща на премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Какви са идеите за туризма? Ще бъде ли спасен предстоящият сезон?


В "Още от деня" коментираха Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма и Ивелина Кючукова, експерт в сферата на културния туризъм.

Румен Драганов подчерта, че процеси по отпадане на карантината при пътуване текат в целия Европейски съюз.

Румен Драганов: Ние като страна трябва да използваме това наше предимство, което е, че в целия Европейски съюз казват, че България е страната с най-малко смъртни случаи.

Страни като Италия, Испания, Гърция вече отвориха своите плажове, туризмът тръгна. В България се очакват за 24 май около 280 000 пътувания, съобщи Драганов. От вчера до днес са били продадени около 150 къщи за гости.

Всяко едно отваряне на граници в тази безпрецедентна ситуация е добре дошло, защото това е един вид културен обмен, отбеляза Ивелина Кючукова. Според нея сега е времето да обърнем поглед към българския турист и към вътрешността на страната, към културния и семейния туризъм.

Ивелина Кючукова: Историята е показала, че винаги по време на кризи туризмът е вътрешен - повишава се вътрешния туризъм за разлика от външния.

Румен Драганов изложи и посланието българският туризъм да закупува български стоки, местни плодове и зеленчуци, местни млечни произведения от близките населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолог: Най-уязвими на дистрес заради пандемията и изолацията са децата и медицинските работници
Психолог: Най-уязвими на дистрес заради пандемията и изолацията са децата и медицинските работници
Александър Сабанов, ВМРО: По-нисък ДДС в туризма ще изсветли бранша
Александър Сабанов, ВМРО: По-нисък ДДС в туризма ще изсветли бранша