НОВИНИ

Игнат Арсенов: Връщането на парите за провалени почивки ще се забави

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:51, 25.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Това лято туристите трябва да пътуват със здравна застраховка или европейска здравна карта, за да са сигурни, че ако се наложи, ще получат необходимата медицинска помощ. Това каза в Сутрешния блок на БНТ Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите. По думите му, туристите също така трябва да обмислят много добре, преди да отменят вече платена резервация.

Игнат Арсенов, Комисия за защита на потребителите: Връщането на парите от провалените заради пандемията почивки ще се забави. В момента връщането на парите е удължено до 12 месеца, тоест туристите могат да очакват най-рано от есента да започне връщането на парите, такй че трябва да преценят своите опции как ще процедират.

Туристите попадат в две хипотези, при които се действа различно. Зависи дали почивката е организирана от агенция или туроператор или човек е направил резервациите самостоятелно.

Игнат Арсенов, Комисия за защита на потребителите: Когато направим пакетна почивка, тогава задължително тя се прави от туроператор, който съответно ни дава обща цена за цялата почивка и съответно носи отговорност за изпълнение на целия договор.

Тогава той може да ни предложи три опции за компенсиране когато отмяната е от негова страна. Да ни предостави ваучер за бъдещо пътуване или друга дестинация или да ни върне парите в брой, но със забавяне.

Не така стои въпросът, ако сами се откажем от почивката заради собствени съображения.

Игнат Арсенов, Комисия за защита на потребителите: Ако всъщност договорът се изпълнява, има съответния полет, пътуване, хотелът работи, приема туристи, но ние не желаем да пътуваме само защото ни е страх или просто така сме решили, тук туристът трябва да договори с турооператора всъщност какво се случва след това, тъй като отменяйки почивката на практика той ще загуби част от парите.

Обезщетение туристите трябва да платят на хотелите и в случаите, когато сами организират пътуването си и имат сключен договор, от който се отказват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
ВМА: Отчитаме добър успех при лечение с кръвна плазма на пациенти с коронавирус
БЧК: Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване риска за живота на туристите
БЧК: Оставянето на един спасител на пост ще доведе до повишаване риска за живота на туристите