НОВИНИ

Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 24.04.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Общество
Слушай новината

Икона на Св. Никола, открита преди години между строителни материали, е изложена в едноименния храм в Трън. Местните хора вярват, че тя е чудотворна и закриля града им. Иконата е изработена през 1786 година и вероятно е донесена от Русия.

Иконата е открита преди 4 години при разчистване в храма. Тя е сребърна, със златно покритие и включва сюжети от живота на светеца.

"Съвсем случайно свещеникът, който отговаряше за тука, я намира. Иконата е била почистена и изследвана. Това е един невероятен паметник, оцелял точно със силата на Господа Бога", каза историкът Кирил Марков.

Реликвата е възстановена от столичен реставратор. Според местния историк Кирил Марков е възможно тя да е подарена от български държавници и руски представители, които по думите му посетили Трън малко след подписването на Санстефанския мирен договор. Причината според него била отправена молба от трънската общественост.

"Било е измолено присъствието на руска войска, за да се оттеглят сръбски части, които са били навлезли в трънска територия и това се е получило, разбира се", казва Марков.

Той твърди, че заедно с нея тази делегация подарила още две икони: "Господ Исус Христос" - едната икона, "Св. Богородица" и едната е "Св. Никола". Другите две не са запазени", казва той.

Иконата е осветена и поставена на специално място в храма.

Църквата впечатлява отдалеч с красивия си външен вид. Тя е ценен представител на възрожденската архитектура в Трънско и е обявена за паметник на културата. Местните хора се надяват, че изложената чудотворна икона в нея ще привлече вниманието и на многобройните туристи, посещаващи града и Трънското ждрело наблизо, и ще ги провокира да прекрачат прага на храма, за да я видят и да ѝ се помолят за здраве и закрила.

Репортер: Николай Янев

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двата български отбора по волейбол до 17 г. ще научат съперниците си за европейските първенства тази седмица
Двата български отбора по волейбол до 17 г. ще научат съперниците си за европейските първенства тази седмица
Падаща мазилка и спукани тръби посрещат първите обитатели на нов общински блок в Шумен
Падаща мазилка и спукани тръби посрещат първите обитатели на нов общински блок в Шумен