НОВИНИ

Илън Мъск - танцуващият милиардер

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:11, 04.03.2020
Чете се за: 02:01 мин.
Още

Мечтата му е да засели хора на Марс.

Смята, че при катаклизми на Земята трябва да има живот на червената планета. Успя да изпрати спортната си кола с празен скафандър из Слънчевата систeма, с надпис до волана "Без паника!". Изстреля я ракета с 27 двигателя, производство на компанията му. Той e Илън Мъск. Става милионер на 28, а след това влиза в списъка и на милиардерите.

Роден е в Претория на 28 юни 1971г. Майка му, Мей е бивш моде , но показа как се дефилира и на 68. Тя е от канадско-английски произход. Баща му Ерол е британец.

"Мисля, че е възможно обикновени хора да изберат да станат необикновени". Това прави Илън. На 17 се мести в Канада, 7 години по-късно отива в Калифорния, за докторска степен по приложна физика в Станфорд, но напуска след дни, за да се заеме с интернет и Космоса.

Основава компания за онлайн финансови услуги, тя е особено печеливша и от продажбата й печели 165 милиона долара. С част от тях основава това, с което днес е прочут - компанията Спейс Екс или иначе казано Технологии за изследване на Космоса.

Успехите й са безспорни. Спейс Екс сключва договор с НАСА. Тя е едната от двете частни компании, които доставят космически товар вместо излезлите от употреба совалки.

Фабриката на компанията е снимана във филма "Железният човек 2", а Мъск играе себе си в него.

Милиардерът е на път да изпълни още една своя мечта - да прати обикновен човек на Луната. Първият турист вече е избран - това е японският богаташ Юсаку Маезава.

"Мога да наблюдавам нещо или да бъда част от него", казва Мъск и е определно убедителен във визията си за достъпен космос.

Илън Мъск, изобретател и инвеститор: Можем да занесем живот, какъвто познаваме, и да вдъхнем живот на Марс, където той не съществува днес и да гарантираме че, ако се появи някакъв катаклизъм на Земята, този живот ще продължи да съществува.

Според плановете му, хората ще могат да пътуват до Марс след пет години. Корабът вече е готов. Той е за 100 човека и трябва да проведе първия си изпитателен полет.

Новаторът Мъск е и изпълнителен директор на Тесла, компания за електромобили. По този повод го сравнавят с Хенри Форд.

В Тесла Мъск е на минималната работна заплата в Калифорния, с тези пари не може да си купи лимузина на компанията, но пък и не разчита на тях.

Предлага футуристичен транспорт - наречен хиперлуп, вид високоскоростно подземно придвижване в тунели. Целта е да се преборят задръстванията. Идеята му е от 2013 г., но още не е приложена на практика. Днес има само изпитателни полигони.

Всичко това изглежда е достатъчно за жителите на канадския град Йелоунайф да кръстят талисмана на града на името на ексцентрика.

През 2018 г. той е принуден да се оттегли от поста председател на борда на Тесла за три години и да плати глоба от 40 милиона заради скандална публикуцаия. Става дума за подвеждащ туит на Мъск, че обмисля да извади компанията от фондовата борса.

Милардерът се забърка в още един скандал с международни мащаби. Той нарече британския гмуркач Върнън Ънсуърт педофил, след като водолазът участва в спасяването на 12 тайландски момчета, блокирани в подземна пещера Тайланд. Засегнатият заведе дело, но го изгуби. В последствие милиардерът се извини. Неговата мини подводница така и не беше използвана в спасителната акция.

48-годишният Мъск има два брака и е баща на шест деца, всички момчета. Очаква седмата си рожба от канадската алтернативна певица Граймс. Преди това имаше връзка с актрисата Амбър Хърд след развода й с Джони Деп.

Преди броени дни, Илън Мъск забогатя с 2 миилиарда и 300 милиона долара само за час. Това стана заради нарастване на акциите на Тесла на борсата.Така богатството му достигна 36 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха годишните награди за принос към бизнеса "Златна мартеница"
Връчиха годишните награди за принос към бизнеса "Златна мартеница"
Вдигат възрастта за влизане в армията
Вдигат възрастта за влизане в армията