НОВИНИ

Илиан Илиев пред "Арена спорт": Вече второ или трето поколение е с опасност да се унищожи

"Все някой трябва да се опита да помогне да се излезе от тази ситуация", коментира специалистът

Илиан Илиев
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 05.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият селекционер на българския национален отбор Илиан Илиев застана пред камерата на БНТ и коментира състоянието на "трикольорите" и това какви цели си е поставил той начело на тима.

"Ще започна с това, че доста мислех над това предложение да поема националния отбор. Това не е лесно решение, защото всички знаем какво е положението в българския футбол. Доста мислех", коментира специалистът в предаването "Арена спорт".

"В крайна сметка прецених, че все някой трябва да се опита да помогне да се излезе от тази ситуация, в която се намира националния отбор. Ще се опитам да помогна", добави той.

"Вече второ или трето поколение е с опасност да се унищожи с времето, а не трябва. Футболистите в момента имат много добри качества. Сега обаче трябва да се абстрахираме от всичко, което се случва и всеки да се опитва да си върши работата и повдига нивото на българския футбол", каза Илиев.

Дебютът на новия селекционер начело на "лъвовете" ще бъде в мачовете с Унгария и Сърбия от квалификациите за Евро 2024, а опитният наставник изрази мнение, че България разполага с достатъчно качество, за да се противопостави и на двата състава.

"Играем срещу трудни противници, които са доста обиграни и разполагат с качествени играчи. Аз мисля, че ние разполагаме с достатъчно качество и талант, за да се противопоставим и на двата отбора. Може би отстъпваме в дефанзивен план, но това може да се компенсира с отборна игра. Футболистите трябва да направят така, че да си повдигнат самочувствието, защото смятам, че в последните мачове не показаха истинските си възможности", коментира Илиан Илиев, който допълни, че тимът ни ще трябва да се абстрахира от очакваните протести с искане за оставка на ръководството на БФС на двубоя на с "маджарите" в София.

"Нямахме много време да направим групата и виждате, че нямаме толкова разлика с Младен Кръстаич. Повикахме малко повече футболисти. От предния състав отпаднаха двамата футболисти в Израел - Пламен Гълъбов и Йоан Стоянов - по обективни причини. И на мястото на Лукас Петков взехме Светослав Ковачев, който е израснал много. Не знам защо някои медии акцентират върху Илиан, тъй като той беше там и преди мен", допълни родният специалист, който ще продължи да води и клубния си Черно море.

Пред БНТ Илиан Илиев разкри още, че той и неговият щаб ще работят постепенно за изграждането на една основа в националния отбор и си пожела българските фенове отново да припознаят представителния ни тим като свой.

"На всеки българин му се иска отново да се класираме на голямо първенство. Но нека не започваме с гръмки лозунги, а да вървим стъпка по стъпка. Трябва да изградим схема на игра и постепенно да надграждаме. Всеки иска да играе на голям форум, но засега сме далеч от това. Искам да работим, за да създадем една основа и както се казва да оставим нещо след нас. За мен важното е хората отново да припознаят националния отбор като свой, както е било в миналото", завърши новият селекционер на България.

Вижте целия разговор във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белослава Кръстева пред БНТ: Взех си поуките след световното първенство в Мексико
Белослава Кръстева пред БНТ: Взех си поуките след световното първенство в Мексико
Крадци източили резервоар на тир, докато шофьорът спял
Крадци източили резервоар на тир, докато шофьорът спял