НОВИНИ

Илиан Илиев: Ще се опитаме да променим мисленето, да вкараме самочувствие, и да играем правилно тактически

Илиев беше представен днес в БФС, а самият той обяви и своя договор – с продължителност за 2 години и 7 месеца,

илиан илиев опитаме променим мисленето вкараме самочувствие играем правилно тактически
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 01.11.2023
Чете се за: 08:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата цел на новия селекционер на българския национален отбор по футбол Илиан Илиев е да промени настроението в съблекалнята, да вкара позитивизъм, мачовете с Унгария и Сърбия да не бъдат загубени. Това очерта като краткосрочна своя цел новият селекционер на "лъвовете".

Илиан Илиев е новият селекционер на България

Илиев беше представен днес в БФС, а самият той обяви и своя договор – с продължителност за 2 години и 7 месеца, но през юни ще стане ясно дали ще продължи работата си на два фронта – национален отбор и Черно море.

"Футболистите не са неизвестни за мене. Познавам играчите и техните качества. Евентуално може да има и нови хора. Смятам, че те имат по-голям потенциал от това, което са постигнали като резултати. Първото нещо, което трябва да направим, е да изкореним притеснението. Ще се опитаме да променим мисленето, да вкараме самочувствие. И да играем правилно тактически", заяви още Илиев.

"Всички виждаме, че отборът играе със страх. Ще искам да излезем по-смело, дори и да има негативен резултат. Играеш ли със страх, шансът да загубиш, е голям", каза специалистът.

"Но футболът е една игра и много често, когато играеш за определен резултат, не се получава това, което искаш. Напротив, когато играеш футбол заради футбола, се получават желаните резултати. За мене, футболът е удоволствие. И ако усетя, че и най-малко не ми е мястото тук, няма да чакам ръководството да ме уволни, сам ще си тръгна, каза още Илиев, който до лятото ще съчетава работата в клубния си отбор Черно море и в националния отбор на страната.

На въпрос какви са краткосрочните и дългосрочните цели, отговорът на Илиев беше: "Искам отборът да побеждава или ако не може, поне да не губи. Сърбия и Унгария, нашите следващи съперници, са добри отбори. Трябва да ги разузнаем добре и да играем правилно. След това ни чака турнирът Лига на Нациите, който ще се опитаме да спечелим. Това са целите".

Той допълни, че преди малко повече от седмица е отказал доста изкушаващо предложение да смени местоработата си като и във финансов план, и като степен за развитие е било над актуалните му работни места. Но е избрал да помогне на България, за да може дори обикновените хора да променят мнението си и да подкрепят националния тим.

"Младен Кръстаич вкара доста млади момчета и някои от тях показаха, че имат място в отбора. Ние няма да се опираме на 40 човека, а ще направим един списък от около 20 и малко повече човека. Разбира се, ако някой от младите избухне, ще има място в тима. Искам да кажа, че работим много добре със селекционера на младежкия национален отбор Александър Димитров и ще имаме пълен синхрон. Винаги ще сме в услуга един на друг", обясни той.

След това Илиев се спря и по-конкретно на потенциала, с който разполага българският футбол и на какъв принцип ще подбира футболистите.

"Не че няма момчета с качества, има. Но сме доста ограничени, например в защитата. Имаме проблеми с централните, с крайните защитници. Ето например, досега говорихме колко много ни трябва качествен ляв защитник. В средата на терена и в предни позиции има хора. Не само на млади ще се разчита, но и на такива, които не са много млади, но могат да помогнат", обясни новият треньор на футболните национали.

"Фокусирали сме се върху футболисти, родени през 1997-а, 98-а, 99-а, 2000-а до 2002-а година. Трябва да кажа, че като потенциал не сме по-лоши от отборите, които ни победиха. Относно родени в чужбина футболисти от български произход искам да кажа, че всеки, който се чувства българин, е добре дошъл. Виктор Попов и синът ми Илиан Илиев бяха викани и от предишните треньори, така че не виждам конфликт на интереси. Искам да кажа, че не съм тук, за да взимам всички футболисти на Черно море. Дойдох с една единствена цел – да стабилизираме отбора, да помогнем да се вдигне и хората да повярват".

След това треньорът беше попитан как така от критик на БФС заради някои действия на централата се е съгласил да работи като национален селекционер със същите хора, които е атакувал в някои свои изявления.

"Казвам това, което мисля, и журналистите с повече опит го знаят много добре. Такъв бях и като футболист. И сега няма да се променя. Искаме да променим нещо в българския футбол, нали? За да бъде по-силен. Ние сме тук, за да започнем от националния отбор", заяви Илиев.

Георги Иванов: Уверени сме, че Илиан Илиев е най-добрият избор

То обясни и на какви принципи ще избира играчите и дали ще се придържа категорично на принципа, че футболисти-резерви няма да бъдат викани.

"Най-добре е всички да играят. Но в чужбина е много трудно за българите да пробият. Глобализацията е навсякъде. Има отбори, дори на по-ниско ниво, в които на терена са 17 чужденци. За българите в чужбина е трудно да играят всеки мач. Хубаво е тези, които са в българското първенство, поне те да играят редовно. Ако имаме 5-6 кръга между срещите на националния отбор, поне в четири да са титуляри", обясни Илиев.

"Но виждате Илия Груев – отиде в Лийдс, знаете и каква е разликата между германското и английското първенство. Дават му достатъчно време за адаптация. Да обобщя – ще бъдем гъвкави, не само такива, които играят, ще бъдат викани", добави специалистът.

След това новият национален треньор заяви, че днес ще бъдат изпратени поканите за предстоящия лагер.

В същото време ръководството на Българската професионална футболна лига пожела успех на Илиан Илиев като национален селекционер на България.

"Вярваме, че опитен специалист като него, ще успее да стабилизира представянето на националния отбор и ще донесе необходимите резултати в този труден момент. Надяваме се, че професионалните клубове ще окажат необходимата подкрепа на Илиан Илиев и националния отбор на база идеите, които има. По този начин ще се вдигне нивото и на националните футболисти, които са част от вътрешното първенство", пише в писмото, адресирано от Атанас Караиванов, Президент на БПФЛ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 продължава напред в турнира за Купата на България след победа с 1:0 над втородивизионния Марица Пд
ЦСКА 1948 продължава напред в турнира за Купата на България след победа с 1:0 над втородивизионния Марица Пд
Работещите в сферата на културата излязоха на протест пред Столичната библиотека (Снимки)
Работещите в сферата на културата излязоха на протест пред Столичната библиотека (Снимки)