НОВИНИ

Илия Тодоров: Популярните хора носят по-голяма отговорност за безразсъдното си поведение на пътя

На голяма част от обществото това поведение му харесва, смята Диана Русинова

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 12.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Популярните лица носят по-голяма отговорност за поведението си на пътя, защото достигат до повече хора. Това коментира в "Денят започва" Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Ако държавата има желание да се справи с този проблем, има всички ресурси, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, също гост в студиото.

"Оправдания от сорта на "не карала тя колата" и т.н. Показват една много голяма немощ от страната на държавата и институциите да се справят с този проблем".

Според Тодоров нарушенията не са станали повече, просто интернет и приложенията са по-достъпни.

"Именно тази достъпност води до това, че се дава лош пример за безнаказаност. Винаги кадрите са били доказателство в съда и можеш да бъдеш осъден на базата на кадри от видеорегистратор, от телефон. По-трудно е със скоростта, но всичко останало - шофиране без колан, дрифтене - прокуратурата може да се самосезира от тези кадри, всеки гражданин може да подаде сигнал".

Според Диана Русинова на голяма част от обществото това поведение му харесва - доказателство са десетките подобни клипове онлайн.

"Там в коментарите, ако някой направи забележка и най-добронамерено каже: "Това е опасно, даваш лош пример", отдолу започват едни обиди и квалификации какъв си бил и какъв не".

Най-надеждният вариант за тестовете за наркотици е количествен критерий - да има граници, подобно на алкохола, коментира Илия Тодоров.

"Въпросът е, че ако се въведе максимална граница, както е с алкохола, всички субстанции с лекарствата ще останат под чертата и дрегерите няма да пищят на тях. Това ще бъде и възможно най-обективният критерий за наказанието".

Според Русинова държавата не прави нищо по въпроса - експерти предложили да се разработи цяла програма за работа с опасни водачи, но не можело да се намерят 73 000 лв.

"Алкохолизмът е болест и повечето хора подлежат на лечение в нормалните държави, а не им ръкопляскат по пътищата", каза тя.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят "Нотариуса" няма да доведе до последици за магистратите, вършили престъпления, смятат експерти
Случаят "Нотариуса" няма да доведе до последици за магистратите, вършили престъпления, смятат експерти
Канзас Сити Чийфс спечели Супербоул с тъчдаун в последните секунди на продължението
Канзас Сити Чийфс спечели Супербоул с тъчдаун в последните секунди на продължението