НОВИНИ

Има достатъчно произведени храни у нас за период от 2 години

Производители на храни призоваха потребителите да не се притесняват. Храна и то българска има достатъчно и място за паника няма, каза министърът на земеделието Десислава Танева. Всяко презапасяване би могло само да повлияе върху бюджета на домакинствата.

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 13.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Общество

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева излезе пред журналисти в МС с представители на хранителните производители в България. Тя каза, че българските производители на храни са конкурентоспособни и тяхното производство задоволява вътрешното потребление като обеми, дори да няма реколта.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Няма никакво основание за каквото и да било притеснение в тази посока. Аз се радвам, че независимо от трудностите и всичко, което се случва в годините след 2007 г., когато станахме пълноправни членове на ЕС, нашата хранителна индустрия расте като обеми, като хранително разнообразие, като принос в растежа на нашата икономика.

Министърът каза, че страната ни заема за 2019 г. 11-то място по експорт на пшеница. Наличността в момента е 1,7 млн. тона. Тя може да задоволи населението за повече от 1 година за всички нужди - за хляб и хлебни изделия и за фуражи. Наличността на царевица на България е над 2 млн. тона. С нея населението може да издържи и над 2 години, при условие, че няма реколта.

В предприятията за производство на олио има суровина за производство на олио за 3 месеца, половината от което само ще е необходимо за вътрешно потребление.

От бранша на хлебопроизводството съобщиха, че има суровини за хляб и хлебни продукти за поне 2 години. Млечни продукти също има достатъчно, увери председателят на Съюза на млекопреработвателите.

Сектор месопреработка е нормално запасен.

Има и достатъчно произведени количества консервирани плодове и зеленчуци.

Българската безалкохолна индустрия и индустрията за бутилирана вода разполага с необходимите ресурси да отговори на потреблението.

Храна и то българска има достатъчно и място за паника няма, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

"Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки от хранителните търговци за доставка. Място за паника изобщо няма. Всяко презапасяване, на което може би днес сме свидетели днес в търговските обекти, би могло основно да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата", допълни още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков завърши сезона на 13-о място
Радослав Янков завърши сезона на 13-о място
Продължава извънредното заседание в МС
Продължава извънредното заседание в МС