НОВИНИ

Има профил на заразените с коронавирус въз основа на случаите във ВМА

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:25, 03.04.2020
16756
Чете се за: 02:59 мин.
Здраве

Четирима починаха от коронавирус за последното денонощие, така общо жертвите стават 14. Общият брой на заразените е 485, сред тях има и съдия от Върховния административен съд.

Последният случай е от късния следобед на 83-годишна жена, настанена в "Александровска" болница, в тежко състояние са 21 пациенти.

Снощи с признаци на коронавирус в Пирогов са приети арестант и 4-годишно дете.

Вече имаме профил на болните, с уточнението, че профилът е само въз основа на случаите във ВМА. Там имат наблюдение върху 126 болни, от които 26 са в болница, другите са под наблюдение.

От тях 40 процента са жени, 60 мъже - това е наблюдението и в другите страни, мъжете са по-уязвимата група, инкубационният период средно е кратък - до 4 дена от началото на симптомите.

При болните много дълго 14 дена продължава високата температура - до 38,8 гадуса, също толкова и сухата дразнеща кашлица, при повечето особено тази над 50 има повишаване на кръвното налягане, близо половината усещат задух и тежест в гърдите, интересен симптом - една четвърт имат главоболие.

От по-леките симптоми имаме дразнене в гърлото и хрема, които обаче много бурзо отшумяват с традиционните симптоматични средства, някои съобщават за болки в гърба и кръста, при три процента все пак има и загуба на вкус и мирис, диарията също не е характерен симптом, но и не може да се изключи.

Тежките случаи, които се нуждаят от болнично лечение, са тези с пневмонии. Те се развиват към петия ден от началото на симптомите, често прерастват в бактериални пневмонии и затова антибиотиците са част от лечението. На етап пневмония болните имат много характерна кръвна картина с ниски левкоцити и тромбоцити и дори без тест, лекарите могат да кажат с голяма доза сигурност, че става дума за инфекция с COVID-19. Цитокиновата буря, като усложнение може да настъпи на десетия ден от развитието на пневмонията, затова назначаването на кортикостероиди трябва да е много прецизирано. Терапевтичните стъпки по специалности вече са описани в наше ръководство, подготвено в Медицинския съвет.

Всички изписани от ВМА са излекувани, но лекарите отбелязват, че вирусът при четирима от тях е много упорит и продължава да се открива в горните дихателни пътища. Болните с леки сипмтоми са на домашно лечение и се посещават от мобилни екипи.

Доц. Попов д-р Георги Попов - нач. катедра "Инфекциозни болести”, ВМА: Прави впечатление, че засяха гора с добър социален статус, дори бих казал повече от добър. Надблюдаваните по домовете, бих казал че ги контролираме ежедневно с обаждане по телефона, лично аз се обаждам, психолог се обажда.

Трима от хоспитализираните във ВМА в момента са в тежка клинична форма, но инфекционистите във ВМА с гордост заявяват че не бързат да прилагат протоколната апаратна вентилация. Залагат на непрекъснатото наблюдение на състоянието на болните.

Доц. Попов д-р Георги Попов - нач. катедра ,"Инфекциозни болести”, ВМА: При нас се намира и най-възрастната жена на 86 години, която по този начин на наблюдение успяхме да не допуснем въвеждането в апаратна вентилация, което би довело, по литературни данни 86 процента смъртен изход има. И тази жена и днес е в добро състояние и дори бих искал да кажа на близките на баба Вера в близките дни да я очакват в къщи.

Жената е лекувана с агресивна тройноантибиотична терапия, малки дози и за кратко кортикостероиди, фракционно подаване на кислород. Освен антибиотици, лекарите използват и различни комбинации с хлорикин и хидрокси хлорикин, нова пратка се очаква до дни да пристигне от Китай.

Проф. Георги Момеков - член на експертния медицински съвет: Първите протоколи са емпирични, ние се опитахме да ги поставим на научна основа доколкототова е възможно така че те съвпадат с медикаментите които държавата е успяла да осигури до този момент.

Медицинският експертен съвет вече е готов с ръководство за поведение при лечение с COVID-19 за всички специалности, той е съобразен с всички световни протоколи и е надграден за нуждите на нашата система.

В научната литература до този момент няма доказателства че имунизацията с БЦЖ ваксина помага срещу COVID. Това за сега е само едно допускане, основано на засиления имунитет на ваксината и към някои вирусни заболявания. А и ваксинирането сега би било крайно опасно.

Д-р Румен Кофинов - управител на "Булбио": Ако ние имаме неимунизиран пациент или със спаднал имунитет, ние в тази епидемична обстановка, слагайки му БЦЖ ваксина, на него му трябват между 3-6 месеца да си изгради имунитет за БЦЖ основно и в този момент той остава особено уязвим, пада му общия имунитет спрямо други заболявания. А в този момент този организъм трябва да се бори с причинителя на самата пандемия. А ние му отвличаме имунитета в друга посока т.е. той става по-уязмим към самия коронавирус.

Всички новородени в България са ваксинирани с БЦЖ ваксина, за да се изгради нужния имунитет са нужни месеци.

Повечето тестове, с които работят болниците, засега са от дарения и не се плащат от пациентите - заяви началникът на оперативния щаб. А недостигът на защитните облекла, според г-н Мутафчийски е глобален проблем.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Националния оперативен щаб: В Бостън, където медиците си слагат маската им казват да си я слагат в хартиена торбичка и да я използват пак, тези, които работят с коронавирус. Ние имаме невероятното щастие все пак да се пренагласи нашата промишленост, за да можем да произвеждаме индивидуални защитни средства.

Заразените медицински служители су нас са 22. От днес вече има масово тестване на лекари от спешната медицинска помощ в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се работи на първа линия - разказ от първо лице
Как се работи на първа линия - разказ от първо лице
Директорът на Черноморската банка за търговия и развитие пред БНТ: Инфраструктурата ще остане важен приоритет
Директорът на Черноморската банка за търговия и развитие пред БНТ: Инфраструктурата ще остане важен приоритет