НОВИНИ

IN MEMORIAM: Спомен за Кристо

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:40, 01.06.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Напусна ни световноизвестният художник от български произход Христо Явашев - Кристо. Той е починал на 84-години от естествена смърт в дома си в Ню Йорк.

"Велик художник, способен да даде нова дълбочина на нашето ежедневие" - с такива думи реагира световната културна общност в социалните мрежи.

В съответствие с желанието на Кристо, последният му проект - опаковането на Триумфалната арка в Париж, отложен заради пандемията от коронавирус, ще бъде реализиран през септември 2021 г.

Забележителност, претворена в скулптура - така Кристо превръщаше познатото в нещо ново - с въображение. Вграждаше емоции - на хората, съпреживели изкуството.

Христо Явашев - Кристо: Аз съм много физическа личност - харесвам всички тези неща - и жегата, и вятъра, и слънцето, въздуха, водата , наслаждавам им се.

Неговите проекти докосваха физическия свят, макар само за няколко седмици. Кристо опакова най-старият мост в Париж, германския Райхстаг, инсталира чадъри в Япония и САЩ, а хората вървяха по вода в Италия.

Парчетата от неговия живот се подреждат така - роден в Габрово, емигрира, за да бъде свободен световен творец. И го постига.

Христо Явашев - Кристо: Никой не може да купи нашата творба, никой не може да я търгува, да направи пари от нея, тя е като нашия живот, който си отива и ще съществува само някъде там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо смъртта на Джордж Флойд предизвика масови вълнения из САЩ?
Защо смъртта на Джордж Флойд предизвика масови вълнения из САЩ?
Столичната община обеща нови 1500 места в детски ясли и градини, родителите недоволни
Столичната община обеща нови 1500 места в детски ясли и градини, родителите недоволни