НОВИНИ

Ирландското правителство планира 5 етапа за отслабване на мерките срещу COVID-19

ирландското правителство планира етапа отслабване мерките covid
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 15.05.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Мерките в Ирландия срещу COVID-19 остават строги. Министър-председателят Лио Варадкар представи схема от пет етапа за отслабване на мерките през 3 седмици, като се очаква на 10 август всичко да се възстанови към нормален ритъм.

В момента възрастните хора могат да излизат само за кратки разходки на близки разстояния около дома си, останалите хора могат да се разхождат в радиус до 5 км около домовете си.

По улиците из цял Дъблин има контролни полицейски пунктове, които спират всеки автомобил за проверка. Всички магазини и офиси са затворени. Изключение правят хранителните магазини, аптеките и т.нар. essential services - медицински лица, гледачи, пътна помощ.

За първи път от два месеца на 18 май ще отворят врати магазините от типа "направи си сам" за строителни материали и градинските центрове.

Ирландците обаче не падат духом и се опитват да се забавляват. Играта на бинго е изключително популярна сред жените на средна възраст и тъй като в момента всички бинго зали са затворени, хората си организират квартални игри на улицата.

В Ирландия заразените с COVID - 19 са 23 827, починалите са 1 506, а оздравелите - 19 470. От края на април се наблюдава трайно намаляване на броя на новорегистрираните случаи.

Автор: Алина Радева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в химически завод в Италия
Експлозия в химически завод в Италия
Борисов пред евролидерите: Необходимо е глобално сътрудничество за справяне с кризата от пандемията
Борисов пред евролидерите: Необходимо е глобално сътрудничество за справяне с кризата от пандемията