НОВИНИ

Испания преживява най-тежките си часове от началото на епидемията

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:41, 29.03.2020
6422
Чете се за: 01:02 мин.
Общество
испания преживява тежките часове началото епидемията
Снимка: БГНЕС

Испания преживява най-тежките си часове от началото на епидемията. За последното денонощие са регистрирани 838 смъртни случая. Първа жертва на вируса има и в испанското кралско семейство. В Париж почина 86-годишната принцеса Мария Тереза, която е братовчедка на испанския крал Фелипе VI. От утре властите затягат още повече блокадата. Премиерът Санчес призова Европа за солидарност.

След две седмици на извънредно положение, Мадрид осъмна с опустели улици, без шума от пътния трафик, с птичи песни и с надеждата, че Испания вече е стигнала пика на епидемията. Очакванията, обаче, не се оправдаха. Заради Covid-19 икономиката на Испания замира.

Пендро Санчес, премиер на Испания: Всички работещи в сфери, които не са жизненоважни, трябва да останат по домовете си за две седмици.

Работещите ще получат пълните си заплати, но след това ще трябва да наваксат пропуснатите часове.

Салвадор, уличен чистач: Със сигурност мерките ще продължат още 2-3 седмици. Вижте кривата, тя продължава да расте. Да, вече всички сме експерти.

Цяла Европа продължава да е в хватката на вируса. Старите плакати по улиците на Кодоньо - градчето, където беше регистриран първия европейски случай на Covid-19, зловещо напомнят за рухналите заради вируса надежди, провалени планове и отнет живот.

Папа Франциск призова, заради пандемията всички войни да спрат. За да даде утеха на вярващите, в Неапол свещеник отслужи литургия от покрива на сграда.

Италианският премиер обяви нов пакет мерки - този път основна цел е да се помогне на социално слабите в нужда - с вaучери за храна и с помощи за тези, които има най-голяма опасност да загубят работата си.

Най-лошото предстои, предупреди френският премиер.

Смъртните случаи във Франция вече са над 2300. Страната е изправена пред огромен дефицит на маски.

Заради недостиг на дезинфектанти, жителите на Австрия са призовани да даряват алкохол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
92 акта заради разходки само за ден в Пловдив
92 акта заради разходки само за ден в Пловдив
Премахват пейките от парковете в Бургас
Премахват пейките от парковете в Бургас