НОВИНИ

Испания след изборите: Предстоят тежки преговори за съставяне на правителство

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:00, 24.07.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Народната партия печели изборите в Испания, но с по-малко от очакваните гласове и няма да успее да получи абсолютно мнозинство в парламента, дори с подкрепата на очакваните ѝ партньори вдясно. Консерваторите на Алберто Нунес Фейхоо си осигуриха 136 места, А социалистите на досегашния премиер Педро Санчес ще разполагат със 122 места. Прогнозите са, че предстоят тежки преговори за правителство, период на политическа нестабилност, възможни са и нови избори до края на годината.

Народната партия печели 136 места в Конгреса, евентуалните ѝ партньори от крайнодясната "Вокс" - 33 места, но това е със 7 места по-малко от необходимите за мнозинство - 176 места. Социалистите печелят 122 места, 31 места са за движението "Сумар". Народната партия не успя да постигне очаквания триумф, който да отстрани решително социалистите от властта, а победата ѝ беше определена като горчива.

"Победихме Социалистическата партия по брой гласове и места и докато Народната партия печели 47 места повече спрямо предишните избори, коалиционното правителство не е спечелило дори и 1 място повече от миналия вот. Призовавам Социалистическата партия и останалите политически сили да не блокират правителството на Испания още веднъж", заяви Алберто Нунес Фейхоо, лидер на Народната партия.

Привържениците на Педро Санчес празнуваха второто място като победа. Радостта им избухна пред централата на партията след като слуховете за политическата смърт на Санчес и социалистите се оказаха преждевременни.

"Испания показа ясно! Испания и всички гласували бяха пределно ясни - блокът с назадничави идеи, който предложи пълно заличаване на напредъка, постигнат през последните четири години, се провали. "Мачизмът", отстъплението от правата и свободите, днес претърпяха провал. Блокът на Народната партия и "Вокс" бяха победени", заяви Педро Санчес, лидер на Социалистическата партия.

Алберто Нунес Фейхоо първи ще получи шанса да се опита да сформира правителство, но Педро Санчес има повече варианти да привлече на своя страна малките партии, борещи се за независимост на Каталония, които не биха искали десни и крайнодесни на власт.

Републиканската левица на Каталония вече изрази готовност да му даде подкрепата си, но със сигуррност ще му трябва и още - така ключова роля ще изиграе живеещия в изгнание сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който би могъл да осигури гласове за кабинет на Санчес. Сега очакванията са за нов период на политическа нестабилност, чиито естествен край биха били нови избори след няколко месеца. Сценарий, който се повтаря през последните години в Испания и който изглежда засега няма алтернатива. Кой ще е следващият премиер на Испания ще стане ясно след 17 август, когато е първото заседание на новия парламент.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд изрази претенции за три спорни съдийски решения от мача с Левски
Ботев Пд изрази претенции за три спорни съдийски решения от мача с Левски
Димитър Илиев награди медалистите от европейското първенство по вдигане на тежести за кадети до 15 и 17 г.
Димитър Илиев награди медалистите от европейското първенство по вдигане на тежести за кадети до 15 и 17 г.