НОВИНИ

Истина или лъжа? Доналд Тръмп за коронавируса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:32, 06.10.2020
15314
Чете се за: 04:20 мин.
По света
истина лъжа доналд тръмп коронавируса

На 29 септември стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е заразен с COVID-19. Часове по-късно той беше приет в болница, където му бяха изписани едни от най-силните лекарства срещу симптомите на вируса.

Само три дни по-късно 74-годишният американски президент триумфално се завърна в Белия дом и заяви, че се чувства по-добре отвсякога.

Какво твърдеше Доналд Тръмп за COVID-19 преди да се разболее?

Американският президент многократно промени позицията си за COVID-19. Но докато някои от твърденията му бяха по-скоро противоречиви, а други - полуистини, трети се оказаха откровена лъжа.

Предлагаме ви да прочетете няколко от най-любопитните и спорни изказвания на Доналд Тръмп по въпросите за коронавируса, а ние проверихме тяхната достоверност.

1. Има ли вирус? Измислица ли е пандемията?

На 17 март по време на брифинг в Белия дом Доналд Тръмп беше категоричен: "Винаги съм знаел, че това е истина, че има пандемия. Усещах, че е пандемия много преди да я определят като такава."

Ден по-късно публикува и туит по темата:

"Винаги съм подхождал сериозно към темата за Китайския вирус. Свърших много добра работа още в самото начало, когато взех решение да затворя границите с Китай - въпреки нежеланието на почти всички да го направя. Бяха спасени много животи. Този нов наратив на Фалшивите новини, е обиден и неверен!“

ЛЪЖА

В първите дни на годината, когато светът заговори за новия коронавирус, Доналд Тръмп няколко пъти го нарече "обикновена настинка", посочи и примери за болести, отнели живота на много повече хора, както и че страната му не е застрашена от "китайския вирус".

2. "Никой не очакваше това да се случи"

18 март - отново брифинг в Белия дом - Доналд Тръмп: "...вирусът ни изненада... никой не е очаквал това да се случи".

ЛЪЖА

Предупреждения за риск от пандемия има от години, а през 2019-а от американския институт "Джонс Хопкинс" излязоха със становище за потенциалната опасност от епидемия, причиняваща респираторни заболявания на територията на Съединените щати. Конкретното изказване на Тръмп беше в отговор на критики за закъснялата реакция на Белия дом. От Вашингтон обявиха мерки срещу заразата в средата на март, но за коронавируса се знае още от декември 2019 г.

3. САЩ тестват повече хора от целия свят накуп.

На 11 май Доналд Тръмп каза, че страната му е направила повече изследвания за COVID-19 от целия свят, при това накуп.

ПОЛУИСТИНА

В друго свое изказване Тръмп посочи като примери за държави с по-малко направени тестове на глава от населението Южна Корея, Великобритания, Франция, Япония и Швеция. Да, САЩ са тествали повече хора от тези държави, но броят изследвани на глава от населението е сходен до този в Испания и Русия и по-нисък от този в Италия, например. Твърдението, че отвъд Океана са направени повече тестове, отколкото по целия свят, категорично не отговаря на истината.

4. Администрацията на Тръмп е "наследила" некачествени тестове от Обама

В отговор на критики, че Вашингтон не провежда достатъчно много изследвания за COVID-19, американският президент заяви, че екипът му е "наследил" некачествени и остарели тестове от предходната администрация. Според Тръмп тестовете били "развалени" и не давали достоверни резултати.

ЛЪЖА

Да, първата партида тестове, с които Съединените щати разполагат, се оказва дефектна. Тези комплекти за изследване обаче са произведени през февруари тази година - далеч след края на мандата на Барак Обама.

5. Тръмп: "Разполагаме с милиони тестове, възможно най-качествените в света"

Твърдение, което няколко пъти е изказвано по време на брифингите.

ИСТИНА

Макар и Доналд Тръмп да не уточнява за кой от видовете тестове говори, ако приемем, че става дума за т.нар. "бързи тестове", които могат да покажат наличието на антитела, то не е лъжа, че САЩ разполага с огромен брой такива. Колкото до качеството им - по света се използват сходни методи за изследване и същото се отнася и за качеството им.

6. Президентът има абсолютна власт

Кога, какви и колко строги да бъдат мерките срещу заразата - тази тема предизвика остра полемика в Съединените щати. Губернатори на много щати настояваха за по-строги мерки, а в последствие бяха против отмяната им. Доналд Тръмп остава воден от принципите си на бизнесмен и неведнъж спомена, че икономиката на страната за него е на първо място. Така Белият дом призова за "отваряне на страната" - нещо, което по думите на Тръмп е решение, което зависи изцяло от президентската администрация.

ЛЪЖА

На един от (почти) ежедневните си брифинги Доналд Тръмп заяви: "Когато някой е президент на Съединените щати, властта му е абсолютна." Но според Конституцията това далеч не е така. 10-ата поправка в основния закон дава правомощия на губернаторите на всеки щат да правят конкретни решения за управляваната от тях област. Решения, които не могат да бъдат взети еднолично от американския президент.

7. "Много скоро ще сме готови с ваксината"

Кризата с коронавируса стана причина учени по целия свят да се надпреварват в разработването на ефикасна ваксина срещу вируса. Но такава към този момент все още няма. В характерния си стил Тръмп още в началото на март се похвали, че страната му ще е първата, която ще открие лек срещу COVID-19.

ПОЛУИСТИНА

Макар фармацевтични компании отвъд Океана действително активно да работят върху създаването на ваксина, то такава все още няма. Някои от изследванията показват, че има медикаменти, които оказват положително влияние на заболелите, но все още е твърде рано да се говори за ваксина, която да се прилага масово. Не е изключено такава все пак да бъде разработена първо в САЩ, но според СЗО, ваксина ще бъде открита най-рано след една година.

8. Хидроксихлорохин - панацеята

От началото на пандемията едно лекарство против малария все по-често попада в списъка на потенциалните медикаменти, които биха помогнали в борбата с коронавируса. Доналд Тръмп беше сред световните лидери, които активно препоръчваха употребата му. Тази седмица стана ясно, че самият той го приема - по думите му - превантивно.

ПОЛУИСТИНА

Бихме могли да приемем препоръката на Тръмп за това вещество като полуистина. Изследвания сочат, че пациенти, лекувани с него, чувствително да подобрили състоянието си. Медиците, които са проверили ефекта от веществото обаче, предупреждават за редица странични ефекти, които то може да предизвика. И че трябва да се прилага единствено при най-тежките случаи. Все още няма никакви доказателства, че хидроксихлорохинът е лекарство, което може и трябва да се използва при лечението на коронавирус инфекция.

9. Дезинфектанти и начините да бъдат употребявани

Безспорно най-скандалното и дори опасно изказване на Доналд Тръмп беше по въпросите за дезинфектантите и тяхната потенциална употреба. Датата е 24 април, брифинг в Белия дом:

"Виждам, че дезинфектантът убива вируса за една минута. Една минута. Има ли начин да направим нещо такова с инжекция във вътрешността или нещо като почистване. Както виждате, прониква в белите дробове и това има огромен ефект, така че ще е интересно да се провери."

ЛЪЖА

Реакцията на лекарското съсловие беше светкавична - подобна идея, при това от страна на световен лидер, е абсолютно недопустима. Поглъщането на химични препарати е токсично, опасно за здравето и може да има летален изход. Само в първото денонощие след изказването на Тръмп в САЩ беше отчетен рекордно висок брой на погълнали дезинфектанти и белина. Самият президент по-късно коментира, че е бил саркастичен, но така и или иначе - думите му бяха получили широк отзвук и бяха нанесли реална вреда на мнозина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейско насилие
Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейско насилие
Какви трудности срещат хората с увреден слух при търсене на работа?
Какви трудности срещат хората с увреден слух при търсене на работа?