НОВИНИ

Италия ще бъде съдомакин с България, Румъния и Финландия на Евроволей 2026 за мъже

На Ботуша ще се проведат мачовете от Финалната четворка на надпреварата, а победителят в нея ще заслужи директна квота за Летните олимпийски игри в Лос Анджелис 2028

bnt avatar logo
от БНТ
22:19, 25.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Италия стана последната страна, която беше обявена като домакин на следващото европейско първенство по волейбол за мъже през 2026 година, съобщиха от европейската конфедерация (CEV).

Припомняме ви, че мачове от Евроволей 2026 ще приеме и България, като двете страни вече организираха съвместно шампионати на Стария континент през 2015 и 2023 г, както и световното първенство през 2018 г. Европейското първенство по волейбол за мъже след две години ще се проведе още в Румъния и Финландия.

От CEV посочват, че домакинството на Италия е поверено отново след "гръмкия и безпрецедентен успех на изданието през 2023 г.", когато на Ботуша се проведоха полуфиналите, мачът за трето място и големият финал на надпреварата.

"Решението да поверим на Италианската волейболна федерация провеждането на това престижно и мащабно събитие е доказателство за нашето продължаващо успешно сътрудничество и в същото време за техния непоколебим ангажимент за напредъка на нашия спорт, което направи Италианската волейболна федерация водещ фактор в популяризирането и разпространението на любовта към волейбола по целия свят. С избора на Италия за съорганизатор на Евроволей 2026, ние искаме да се възползваме от ценното наследство от изданието през 2023 г. и да го изведем на следващото ниво", заяви президентът на европейската конфедерация Александър Боричич.

На Евроволей 2026 ще участват общо 24 отбора – четирите домакина, осемте най-добри тима от Евроволей 2023, а останалите 12 състава ще бъдат определени след квалификации през 2024 и 2025 г.

Италия ще приеме една от групите, както и Финалната четворка, докато България също ще приеме една от групите, четири осминафинала и два четвъртфинала.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима моряци от кораба "Руен" се прибраха във Варна
Петима моряци от кораба "Руен" се прибраха във Варна
Внимание опасно: Само за ден в Русе пострадаха трима души при инциденти с тротинетки
Внимание опасно: Само за ден в Русе пострадаха трима души при инциденти с тротинетки