НОВИНИ

Италия стартира нов фонд от 3 млрд. евро в помощ на компаниите, засегнати от ковид

италия стартира нов фонд млрд евро помощ компаниите засегнати ковид
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:04, 12.05.2021
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Италия стартира нов фонд, финансиран с първоначални 3 милиарда евро, за да помогне на своите компании, засегнати от коронавируса да наберат капитал. Това съобщават двама държавни служители пред Ройтерс.

Новият фонд, наречен "Patrimonio Rilancio", ще бъде финансиран главно чрез специални дългови емисии и ще функционира като инструмент със специално предназначение, управляван от държавния кредитор и инвеститор в акции Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

170-годишният CDP, който хазната контролира със 83% участие, играе все по-активна роля в Italy Inc, за да държи стратегическите активи в национални ръце и да смекчи икономическите щети, причинени от пандемията.

Държавният дълг на Италия, пропорционално най-високият в еврозоната след Гърция, достигна рекордните 155,6% от БВП в края на 2020 г. и се прогнозира, че ще се изкачи до 159,8% тази година, най-високото ниво в следвоенната история на Италия.

Възползвайки се от по-гъвкавия подход на ЕС за държавна помощ в условията на рецесия, фондът е насочен към нефинансови предприятия в остри затруднения с приходи над 50 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда и ЦСКА 1948 не се победиха
Арда и ЦСКА 1948 не се победиха
ЦСКА разби Лудогорец на "Армията" и даде шампионска заявка за догодина (ВИДЕО)
ЦСКА разби Лудогорец на "Армията" и даде шампионска заявка за догодина (ВИДЕО)