НОВИНИ

Ивановските скални църкви на 800 години

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 18.01.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Ивановските скални църкви стават на 800 години. Историческият комплекс край Русе е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и привлича хиляди туристи всяка година.

Всичко започва с един политически ход, който има важна роля за възстановяването на православието по нашите земи и Българската патриаршия през 13 век.

Преди 800 г. тук е дошъл монахът Йоаким, който изкопава църква. С парите на българския цар Иван - Асен II той я превръща в манастир и всъщност малко по-късно този монах става първият патриарх на Второто българско царство. Това е изключителен момент, защото връща българите в православния свят, до този момент сме били в уния с папата, разказва проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей - Русе.

Затова и честванията започнаха с архиерейска света литургия, отслужена от Русенския митрополит Наум в катедралния храм "Света Троица".

Заради стенописите, които Ивановските скални църкви съхраняват комплексът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Задължителна спирка е на туристи от цял свят.

За годишнината на Ивановските скални църкви ще бъде валидирана серия от пощенски марки.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина операторът от БНТ Пламен Тошев
Почина операторът от БНТ Пламен Тошев
От нашите пратеници в САЩ: Безпрецедентни мерки за сигурност във Вашингтон
От нашите пратеници в САЩ: Безпрецедентни мерки за сигурност във Вашингтон