НОВИНИ

Изаелската офанзива вече обхваща цялата територия на Ивицата Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:38, 04.12.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелските войници вече действат във всички части на ивицата Газа. Израелската армия нареди нова евакуация в пренаселената южна част на ивицата, но по-късно предупреди да не се използва ключовия път Салах ал Дин в частта му край Хан Юнис, защото е бойно поле. Вече няма безопасно място в Газа, казват местните жители.

Десетки израелски танкове, превозни средства с войници и булдозери са навлезли в южната част на Ивицата Газа, достигайки до Хан Юнис, твърдят очевидци пред АФП. Израел продължава да разширява наземната си операция.

"Израелската армия провежда операции във всички части на ивицата Газа, където има центрове на Хамас", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Сухопътните операции на север са близо до приключване и се разгръщат на юг.

"В Северна Газа разбихме бригади на Хамас, елиминирахме командири. Започнахме същия процес на юг с не по-малка сила. Навсякъде водачите на Хамас ще се сблъскат с мощта на израелската армия", заяви Херци Халеви, началник на израелския генерален щаб.

От началото на сухопътната операция на 27 октомври израелските сили са открили 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка и твърдят, че са унищожили повече от половината. Тази сутрин израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация от 20 района в анклава, подновявайки и въздушните удари. Според местни жители вече няма безопасно място.

"Никъде не е сигурно, нито в Рафа, нито в Хан Юнис или Газа и Дейр ал Балах. Казват ни, че някъде е безопасно и ни позволяват да се евакуираме, а после пускат бомби над гъсно населени места", посочи Салах, жител на Газа.

Голяма част от жителите се струпаха в южната част на ивицата, след като Израел нареди още в първите дни на войната цивилните да напуснат северните части.

"Стана ясно, че твърденията на окупатора за безопасни зони на юг и постоянните призиви за евакуация там са капан, за да бъдат извършени повече убийства", каза Осама Хамдан, представител на Хамас.

При откриването на срещата на министри от Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул турският президент Ердоган заяви, че израелският премиер ще бъде съден като военнопрестъпник заради продължаващата офанзива в ивицата Газа.

"Нетаняху, който е касапинът на Газа, освен че е военнопрестъпник, със сигурност ще бъде съден като Милошевич. Бих искал още веднъж да ви припомня, че Газа е палестинска територия. Газа принадлежи на палестинците и ще остане такава завинаги", коментира Реджеп Ердоган.

И докато войната е на път да навлезе в третия си месец, все повече са неизвестните какво ще се случи, след като бомбите спрат - кой ще управлява Ивицата Газа?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тони Надал: Това ще бъде най-трудното завръщане за Рафа
Тони Надал: Това ще бъде най-трудното завръщане за Рафа
България U15 надви и домакина Кипър, за да триумфира в Турнира за развитие на УЕФА
България U15 надви и домакина Кипър, за да триумфира в Турнира за развитие на УЕФА