НОВИНИ

Изборните правила - позициите на Александър Иванов от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 18.09.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Всички експерти, всички неправителствени организации, които се занимават с процесите на изборите, не одобряват така предложения Изборен кодекс от ГЕРБ, според тях този кодекс е обида за юридическата мисъл, категоричен беше депутатът от БСП Стоян Мирчев в "Панорама".

"Те напълно заличиха машинното гласуване. Да, има го в закона, но когато то е паралелно с хартиените бюлетини, хаосът е много по-голям", заяви депутатът от БСП.

Той посочи, че ГЕРБ са създали прецедент през годините, в които управляват и той е, че между първо и второ четене на един закон вкарват членове и текстове, които нямат обществено обсъждане и по този начин са подкрепили абсурдни правила на Патриотите за правене на референдум, където вече може да се променя чрез референдум територията на България, да се отмени Велико народно събрание, да се сменя цялото устройство на държавата.

Александър Иванов от ГЕРБ не се съгласи с Мирчев, подчерта, че промяна на Конституцията е записана в гл.9 как се прави, какъв е законовият ред и референдум не е там. Не е възможно да се променя Конституцията с референдум, отново подчерта депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и изборните правила. Защити хартиените бюлетини, като се позова на опита с машинно гласуване на европейските избори, когато само 26% от гражданите са гласували машинно от тези, които са имали тази възможност. И подчерта, че ако премахнат хартиените бюлетини, така ще попречат на останалите, които не са се справили с машинното гласуване, да реализират своя вот, на който имат конституционно право.

Насилственото извеждане на протестиращи жени от "Системата ни убива" от Народното събрание Александър Иванов нарече политически пърформанс и заяви, че те са били изведени от сградата според парламентарния правилник, но не по искане на председателя Караянчева. И подчерта, че те са входирали към 11.00 ч. своята молба или жалба в деловодството.

"Политическият пърформанс, който се опитаха да направят, за съжаление използваха лица в неравностойно положение", каза Александър Иванов.

Стоян Мирчев от БСП обясни, че жените са искали право на достъп, защото са заинтересована страна, да отидат в съответната ресорна комисия да предложат своите възгледи по определени закони и да входират документи в деловодството, което им е било отказано. Отказано е било на сина на една от тях да посети тоалетна. Призовали са Караянчева да нареди на НСО да бъде разрешен този достъп, това е било отказано и тогава е ескалирало напрежението и от страна на протестиращите майки, и от страна на Караянчева, която се заинати да не ги пусне, "и тя използва служителите на НСО като една политическа бухалка", заяви Стоян Мирчев. Искането за оставката на Караянчева от БСП е по ред случаи, но този е много крещящ повод.

Депутатът от БСП отбеляза, че управляващите много се страхуват и Бойко Борисов се е превърнал в един дигитален премиер, той вече физически никъде не се появява, освен във фейсбук.

"Несериозно е да се говори за премиера, че не се появява в Народното събрание", опонира Александър Иванов, който посочи, че е идвал на парламентарен контрол и е отговарял на въпросите на депутати от левицата.

Вижте и още във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страсти по свободата - думи за Беларус
Страсти по свободата - думи за Беларус
Доц. Ангел Кунчев в "Панорама": Мерките в училищата са много добри
Доц. Ангел Кунчев в "Панорама": Мерките в училищата са много добри