НОВИНИ

Издирваната от Русия Марина Овсянникова потвърди, че е избягала от домашен арест

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:28, 05.10.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
марина овсянникова първа реакция съжалявам нуждая подкрепата
Слушай новината

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест в ефир срещу войната на Русия в Украйна, потвърди, че е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини. В Телеграм Овсянникова заяви, че се смята за напълно невинна и отказва да се съобрази с мярката за задържане. По-късно тя разпространи видео, в което показва поставената на глезена ѝ електронна гривна и казва, че не тя, а руският президент Владимир Путин трябва да носи такава.

"Уважаеми колеги от Федерална служба за изпълнение на наказанията, сложете устройство като това на Путин. Той, а не аз, трябва да бъде държан далеч от обществото и съден за геноцида над народа на Украйна и масовото убийство на руски мъже", заяви Марина Овсянникова, руска журналистка.

44-годишната журналистка придоби международна известност през март, когато се появи по време на вечерните новини на руския "Първи канал" с плакат, на който пишеше "Спрете войната" и "Те ви лъжат". Тя беше поставена под двумесечен домашен арест през август заради друг протест през юли, когато застана на брега на реката срещу Кремъл и издигна плакат, на който беше написано, че руският президент Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти. Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини, тя може да получи до 10 години затвор.

Как е избягала и къде се намира в момента не е известно. Името ѝ, придружено със снимка, фигурира в онлайн списъка на руското министерство на вътрешните работи с издирвани лица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима учени са носители на Нобеловата награда за химия
Трима учени са носители на Нобеловата награда за химия
Страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Русия
Страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Русия