НОВИНИ

Излекуваните от COVID-19 в Канада са повече от заразените

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:08, 12.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Броят на излекуваните от COVID-19 в Канада надхвърля броя на заразените - това показват данните на местното министерство на здравеопазването.

В Южна Корея новозаразените са над 100, а в Белия дом носенето на маски стана задължително.

Огнище на заразата в Южна Корея се оказа предградие на Сеул, известно със заведенията си и особено популярно сред туристите.

Нухийл: Към 2 ч сутринта, на 2 май, минавах от тук. Имаше много хора. Около 70% от тях не носеха маски, бяха навън. Живея наблизо и за това минавах. Отивам на тест за COVID-19.

Южна Корея вече затвори клубове и ресторанти и въведе по-строги карантинни мерки. Заплахата от втора вълна в страната е реална, смятат експерти.

Китайските власти обявиха, че за денонощие няма нов местен случай на COVID-19. А според китайските държавни медии, в следващите 10 дни за коронавирус ще бъдат тествани 11-те милиона жители на Ухан - градът, от който тръгна заразата.

От днес в Русия започва поетапно облекчаване на рестрикциите, въпреки увеличаващия се брой заразени. Работа възобновява промишленият комплекс и строителният сектор. В Москва обаче остава режимът за изолация на граждани. Предвиждат се и допълнителни плащания за семейства с деца, социални и медицински работници, както и нисколихвени заеми и данъчни облекчения за бизнеса.

В САЩ - служителите на Белия дом вече са задължение да носят маски. Нареждането е на президента Доналд Тръмп, а причината - няколко заразени служители, а други в карантина заради потенциална опасност.

Самият Тръмп обаче се появи на пресконференция без маска. Изявата приключи преждевременно след пререкания с медиите и въпрос на репортерка с китайски корени.

Уейджа Янг, репортер: Защо това е глобално състезание за Вас след като всеки ден американци продължават да губят живота си и все още се регистрират има много нови случаи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Е, хора губят живота си по цял свят. И може би това е въпрос, който трябва да зададете на Китай. Не питайте мен, питайте Китай... Добре. Като ги попитате може да получите необичаен отговор.

Уейджа Янг, репортер: Сър, защо казвате това специално на мен?

В Ню Йорк се проведе виртуален телетон под надслов "Издигни се, Ню Йорк". Изявата, чийто формален домакин беше актрисата Тина Фей, имаше за цел да събере средства за борба с коронавируса в най-засегнатия от заразата щат Ню Йорк. В инициативата се включиха Бон Джоуви, Марая Кери, губернаторът Андрю Куомо, Дженифър Лопес, Джулиан Мур, Джими Фалън. За час бяха събрани 115 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туитър ще предупреждава за публикации с подвеждаща информация за COVID-19
Туитър ще предупреждава за публикации с подвеждаща информация за COVID-19
НС ще гласува окончателно промените в Закона за здравето
НС ще гласува окончателно промените в Закона за здравето