НОВИНИ

Измамници прехвърлиха 9 млн. лева от сметката на норвежки бизнесмен в България

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:23, 22.04.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 9 милиона лева изчезнаха от сметката на известен норвежки бизнесмен и се озоваха в българска банка. А после бяха открити и върнати на собственика им. Случаят беше огласен публично от българския предприемач и инвеститор Пламен Русев. Банковите служители са реагирали веднага, измамата е предотвратена, а парите - върнати. Започнало е разследване в Норвегия и България.

Преди няколко дни д-р Пламен Русев, който освен известен филантроп е и инвеститор в различни световни компании, получил тревожно обаждане от свой приятел - норвежки бизнесмен. Оказало се, че норвежка банка оторизирала превод към сметка в България за почти 9 милиона лева.

"По-малко от половин час, след като преводът е бил направен, той го е видял през онлайн банкирането си, след това аз веднага започнах да звъня на моите контакти в конкретната банка. Конкретно фирмата, от която са източени парите, се занимава със здравеопазване. Тяхното семейство е влиятелно в Норвегия. Спасихме наистина имиджа на България пред едни, ако щете, потенциални инвеститори", заяви д-р Пламен Русев.

Бързата реакция на банковите служители е спасила крупната сума на бизнесмена, която вече е върната обратно.

"Моят приятел ми каза, че предния ден е имало взлом в неговия офис. Като че ли е имало физически достъп до документи, които по един или по друг начин са дали достъп до съответните имена, пароли", заяви д-р Пламен Русев.

Потърсихме за коментар представители на българската банка. Оттам изпратиха писмена позиция, в която се посочва, че за случая са уведомени компетентните органи и се води разследване. Имената на норвежкото търговско дружество, както и на фирмата получател у нас са обект на банкова тайна. Засега е ясно, че адресът, на който е регистрирана фирмата, е на улица "Христо Белчев" в София.

"Видяхме, че са регистрирани общо 92 компании. Всяка от която все по-красива. Поне аз не видях нито едно българско име. Все някакви чужденци. Беше някаква африканка с четири имена, с 10 лева уставен капитал", разказа д-р Пламен Русев.

Кой стои зад измамната схема и какви пробиви в сигурността са допуснати тепърва трябва да установят властите в Норвегия, където вече тече разследване. Според IT специалисти крупните финансови схеми освен сериозни познания изискват и предварителна информация за жертвите.

"90% от поразиите, които се случват от програми. Някои програмист е написал нещо, някакви скриптове обикалят и правят поразии. Останалите 10% са сериозни хора, специалисти, които имат информацията да хакват банкови акаунти", заяви Николай Кръстев, компютърен специалист.

Превенцията срещу измамите е добрата онлайн хигиена.

"Трябва да се обръща голямо внимание какви пароли съхраняваме, как ги съхраняваме, как сме ги направили, колко акаунти поддържаме. Хубавата парола трябва да бъде поне 15 - 16 символа. Визирам малки, главни букви, специални знаци", допълни Николай Кръстев.

И друго важно правило - нито една финансова институция не кара потребителите си да последват линк в имейл, водещ до сайт със съмнителен адрес, изискващ данни за пароли за електронно или мобилно банкиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева ще се бори за европейската титла
Юлияна Янева ще се бори за европейската титла
България излиза от третата вълна на COVID-19 (ОБЗОР)
България излиза от третата вълна на COVID-19 (ОБЗОР)