НОВИНИ

Изнесени пунктове за ваксинация в квартал "Столипиново"

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 12.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ваксинацията на открито в страната продължава.

В София беше открит още един пункт в квартал "Дружба". Мобилни кабинети ваксинираха в Провадия и пред големи търговски центрове в Бургас и Видин.

За първи път мобилен екип на РЗИ-Пловдив имунизираше на място в квартал "Столипиново", но малцина се възползваха от възможността.

Пред пункта в пловдивския квартал "Столипиново" местни лидери показваха своите здравни сертификати в опит да убедят и други да се имунизират. Тези, които го направиха, предпочетоха еднодозов препарат.

"Събрах тук 20 човека и съм ги водил в болницата и пред тях викам "Вижте сега аз как се ваксинирам, така че не е толкова страшно", каза Шенко Паздаров.

"Разни други слухове, дето се чуха, те ги е страх нещо да не се вкара вместо ваксина нещо друго", каза здравният медиатор Гюлезар Садък.

Други обаче идваха с цялото си семейство.

"Ваксинираме се заради доброто живеене вече да се сближим с хората, да имаме контакти, да е нормален живота, както преди беше", казва Вартан Гюпчиян.

Масовата ваксинация в "Столипиново" започна с едва десетина ваксинирани.

Най-голям интерес в страната към изнесените пунктове за ваксинация имаше в Бургас. Само в първия час на кампанията 20 души се имунизираха пред един от моловете в Бургас. Пунктове имаше и на три места в Морската градина.

-БНТ: Получихте си сертификата, директно от мола?
"Да, страхотно. Сега отиваме да си пазарим и да изпием по едно кафенце", каза Тодор Влаев.

За да се засили интересът към ваксинациите във Видин, мобилни екипи ще посещават селата, както и домовете на хора, които са трудно подвижни. Лекарите на РЗИ-Видин днес имунизираха на съботния пазар.

"Тук е по-удобно за тях, защото няма да има струпване на хора. Всеки ще мине на пазара. Ще дойде, ще си направи имунизация", каза инспекторът в РЗИ-Видин Емилия Ангелова.

В Провадия над 9% от населението има поставена ваксина срещу Ковид. Изнесените пунктове през уикенда са най-предпочитани от работещите през седмицата.

"Все не намирах време, но така е удобно и изчаках 3 - 4 минути и съм готова", каза Надя Великова.

"Утре ще има тук в града отново по същия начин организирана ваксинация, а от понеделник започваме да обикаляме всички села в провадийска община", каза управителят на МБАЛ "Царица Йоана" - Провадия д-р Антоанета Георгиева.

Всички препарати срещу Ковид, разрешени в България, са налични в цялата страна и желаещите могат да изберат коя ваксина да им бъде поставена безплатно.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Самораново готови на гражданско неподчинение заради проблеми с водата
Жители на Самораново готови на гражданско неподчинение заради проблеми с водата
Шествие в защита на традиционното семейство преди "София Прайд"
Шествие в защита на традиционното семейство преди "София Прайд"